Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

EU POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI CRNE GORE SA FRONTEX - OM

26.05.2020
image

Evropska unija zaključila je sporazume o saradnji Crne Gore i Srbije sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu - Fronteks, u upravljanju granicama.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji, kazao je da su to dobre vijesti "koje još jednom potvrđuju naše čvrsto partnerstvo sa Srbijom i Crnom Gorom".

"Kao i blisku saradnju sa Zapadnim Balkanom u širem smislu", navodi se na Tviter nalogu Varheljija.

Kako navode u Briselu, jačanje saradnje omogućiće da se suzbiju ilegalne migracije i da se ojača bezbjednost na vanjskim granicama EU.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, čija zemlja predsjedava Savjetom EU, kazao je da je sporazum o saradnji istovremeno potpisan i sa Srbijom i da predstavlja važan dio sveobuhvatne strategije upravljanja granicama.

"Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja ako se želimo pozabaviti zajedničkim migracionim izazovima sa kojima se suočavamo", kaže Božinović.

Kako navode u Savjetu, ovi sporazumi omogućiće Fronteksu da pomaže Crnoj Gori u upravljanju vanjskim granicama, sprovođenju zajedničkih operacija i raspoređivnju timova u djelovima zemlje koji se graniče sa EU.

Te aktivnosti, pojašanjavaju u Briselu, odnose se na suzbijanje ilegalnih migracija, posebno naglih promjena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Sporazum sa Crnom Gorom počeće da se primjenjuje od 1. jula.