Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

FUDBALERI U ČETVRTOM ŠEŠIRU PRED ŽRIJEB ZA SP

27.11.2020
image

Fudbalska reprezentacija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu na žrijebu kvalfikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Našoj najboljoj selekciji, koja trenutno zauzima 63 poziciju na FIFA rang listi, društvo u četvrtom šeširu prave nacionalni timovi Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Izraela, Bjelorusije, Gruzije i Luksemburga.

U prvom šeširu za žrijeb evropskih kvalifikacija naći će se selekcije Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Holandija.

Mjesta u drugom šeširu rezervisana su za selekcije Švajcarske, Velsa, Poljske, Švedske, Austrije, Ukrajine, Srbije, Turske, Slovačke i Rumunije, dok su potencijalni protivnici „sokola“ iz trećeg šešira reprezentacije Rusije, Mađarske, Republike Irske, Češke, Norveške, Sjeverne Irske, Islanda, Škotske, Grčke i Finske.

Iz petog šešira dolaze selekcije Jermenije, Kipra, Farskih Ostrva, Azerbejdžana, Estonije, Kosova, Kazahstana, Litvanije, Letonije i Andore, dok su reprezentacije Malte, Moldavije, Lihtenštajna, Gibraltara i San Marina u šestom šeširu.

Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru igraće se u deset grupa – pet grupa sa po pet timova i pet grupa sa po šest timova – od marta do novembra naredne godine. Prvoplasirane ekipe svih kvalifikacionih grupa izboriće direktan plasman na završni turnir u Kataru. Drugoplasirani timovi učestvovaće zajedno sa dvije selekcije koje su osvojile grupu u UEFA Ligi nacija (koje nisu zauzele jedno od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi) u baražu za plasman na Mundija.

Žrijeb kvalifikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo održaće se u ponedjeljak, 7. decembra 2020. godine sa početkom u 18:00 časova.

Na osnovu odluka Izvršnog odbora UEFA u istoj grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ne mogu se naći sljedeće selekcije:
Jermenija i Azerbejdžan, Gibraltar i Španija, Kosovo i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Rusija, Kosovo i Srbija, Ukrajina i Rusija.

Rizik od ekstremnih uslova za odigravanje utakmica tokom zimskog perioda postoji kod deset zamalja – Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina – pa će maksimalno dvije od pomenutih selekcija moći da se nađu u istoj grupi. Dodatno, Island i Farska Ostrva ne mogu biti žrijebani u istu grupu.

Na žrijebu će se primijeniti i restrikcije koje se odnose na daleka putovanja. Definisano je 20 parova koji zahtijevaju daleka putovanja i maksimalno jedan takav par se može naći u istoj grupi. Parovi su sljedeći:

Azerbejdžan sa Islandom, Gibraltarom i Portugalom,

Kazahstan sa Andorom, Engleskom, Farskim Ostrvima, Francuskom, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Republikom Irskom, Škotskom, Velsom i Španijom,

Island sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Kiprom, Gruzijom, Izraelom i Kazahstanom.