Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

HRANA U CRNOJ GORI SVE BEZBJEDNIJA

14.01.2020
image

Iako nulti rizik po bezbjednost hrane ne postoji zbog dugog lanca proizvodnje na bazi pokazatelja i parametara dobijenih kroz monitoring procjene rizika, ali i niz drugih detaljnih kontrola, može se zaključiti da je hrana u Crnoj Gori iz godine u godinu na sve većem stepenu bezbjednosti. To potvrđuju rezultati nadležne institucije, odnosno Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Rade se kontrole hrane prilikom uvoza, šta nije bezbjedno zabranjuje se i ne dođe na naše tržište, ističe Vesna Daković, direktorica Uprave. Nakon toga napominje vrše se i dodatne unutrašnje kontrole.

Crna Gora trenutno ima 18 objekata koji se nalaze na listi Evropske unije, odnosno mogu svoje proizvode plasirati na to tržište.

O kvalitetnom i uspješnom radu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove govori podatak da je Vesna Daković, direktorica, proglašena i za naj menadžerku u Crnoj Gori u javnom sektoru. Takođe, još jedno važno priznanje za našu državu stiglo je od Svjetske organizacije za zdravlje životinja gdje je Daković izabrana za potpredsjednicu Evropske regionalne komisije.