Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

JAČANJE GLOBALNE SOLIDARNOSTI I POVJERENJA OSNOV ZA UNAPREĐENJE MULTILATERALIZMA

25.09.2020
image

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na sastanku Alijanse za multilateralizam, koji je zbog globalne pandemije COVID-19 održan u online formatu. U fokusu sastanka, čiji su domaćini bili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske, bili su su odgovori međunarodne zajednice na globalne izazove u domenu zdravstva, klimatskih promjena, sajber prostora i rodne ravnopravnosti, naročito u kontekstu odgovora na posljedice pandemije COVID 19.

 

Istakavši da savremeni međunarodni odnosi prolaze kroz jedan od najturbulentnijih perioda u modernoj istoriji, Darmanović je ukazao na potrebu za konzistentnim odgovorom međunarodne zajednice na izazove kojima svjedočimo, kao i na neophodnost očuvanja međunarodnog poretka. On je ovom prilikom podsjetio da jedino snažne međunarodne institucije predstavljaju garant globalne stabilnosti, mira i prosperiteta.

U tom kontekstu, Darmanović je kazao da je trenutno ključni prioritet obezbjeđivanje globalnog pristupa vakcinama za COVID-19, koji će biti jednak za sve. Na toj liniji, pozdravio je aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu COVAX inicijative, kojoj se pridružila i Crna Gora.

 

Govoreći o klimatskim promjenama, šef crnogorske diplomatije je naglasio da se moraju uložiti dodatni napori u cilju ispunjavanja obaveza iz Pariskog klimatskog ugovora i Agende 2030. Na sastanku Alijanse za multilateralizam bilo je riječi i o sajber bezbjednosti.

Ministar je, u tom kontekstu, naglasio važnost adekvatne edukacije, kao i otvorenog i sigurnog sajber prostora koji u uslovima globalne pandemije predstavlja osnov za neometano funkcionisanje svih institucija.

Darmanović je zaključio da je u izazovnim vremenima pred nama jedina opcija intenziviranje saradnje i jačanje solidarnosti i povjerenja koji predstavljaju osnove multilateralizma.

Alijansa za multilateralizam, koji su pokrenuli francuski i njemački ministri vanjskih poslova 2. aprila 2019. godine, neformalni je savez zemalja koje dijele uvjerenje da je multilateralizam zasnovan na poštovanju međunarodnog prava jedina pouzdana garancija za međunarodnu stabilnost i mir, te da se izazovi sa kojima se svijet suočava mogu riješiti samo bliskom saradnjom.