Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

JOŠ UVIJEK NE POSTOJI KONKRETAN DOGOVOR O NABAVCI VAKCINA

22.01.2021
image

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović prije tri dana saopštila da će vakcine kineske kompanije Sinofarm u Crnu Goru stići početkom februara i da je nakon intenzivnih pregovora sa kineskim partnerima postignut konačan dogovor - nezvanične informacije Pobjede u predstavništvu Sinofarma za Evropu govore da dogovor o nabavci vakcina nije konkretizovan!

"Procedura nabavke i potpisivanja ugovora je složena, zahtijeva duže vrijeme i uključivanje više vladinih organa uz posebnu diplomatsku saglasnost. Kapacitet proizvodnje novorazvijene vakcine trenutno je ograničen, a države čekaju isporuku", kazao je izvor Pobjede iz tog ogranka.

Pobjedi je iz istog izvora rečeno da je izvoz vakcine iz Kine nemoguće ostvariti samo direktnim pregovorima sa proizvođačem, te da se dogovori moraju postići na političkom, odnosno na državnom nivou.

Kineska ambasada u Crnoj Gori je na pitanja Pobjede o nabavci vakcina odgovorila da su iz medija saznali za pregovore Ministarstva zdravlja.

"Kroz medije smo primijetili da Ministarstvo zdravlja Crne Gore pregovara sa proizvođačima vakcina, uključujući kineskog proizvođača, o nabavci vakcina. Rado bi bilo da vidimo da se ta želja ostvari što prije. Nadamo se da stanovnici Crne Gore mogu biti vakcinisani u najskorije vrijeme" piše u odgovoru Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori.

U saopštenju Ministarstva zdravlja, objavljenom u srijedu popodne, piše da je dogovor postignut na onlajn sastanku između predstavnika kineske kompanije Sinofarm i ministarke zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić-Bojović.

"Ministarka je tokom online sastanka zahvalila kineskim partnerima na ažurnosti i brizi koju su pokazali tokom intenzivnih pregovora u prethodnom periodu, a koji su rezultirali konačnim dogovorom da u Crnu Goru u najskorijem roku Sinofarm isporuči respektabilne količine vakcine koja će biti dostupna crnogorskim građanima" saopšteno je iz Ministarstva.

Pobjeda je Ministarstvu zdravlja prije dva dana uputila nekoliko pitanja o proceduri i načinu nabavke vakcine od kineskog proizvođača Sinofarma.

Nijesu dobili odgovore na pitanje kada je pregovarano sa Sinofarmom i kada je zaključen ugovor. Takođe nije odgovoreno ni koliko je doza vakcina naručeno, koliko košta jedna doza, koliko je novca ukupno izdvojeno, kada stižu vakcine u Crnu Goru, niti da li će se koristiti novac sa NKT računa za kupovinu vakcina ni da li je Sinofarmova vakcina dobila odobrenje Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

U Srbiju su Sinofarmove vakcine dopremljene 16. januara. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je dva dana prije toga najavio da će stići milion doza te vakcine. Nju je odobrila tamošnja Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Vlada Srbije je sa kineskim vlastima pregovarala nekoliko mjeseci – tačnije od jula 2020. godine i ti dogovori su realizovani nakon pola godine - u januaru 2021.

Ova vakcina je u Kini odobrena 31. decembra, a efikasna je u 79,3 odsto slučajeva.