Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

KATNIĆ: OD POLICIJE SMO SAZNALI ZA KOKAIN, CARINSKA ZONA JE BILA GLAVNI CILJ - A NE KOMPANIJA VOLI

14.01.2022
image

Slobodna carinska zona bila je krajnji cilj zaplijenjenih 500 kilograma kokaina, a ne kompanija Voli, saopštio je glavni specijalni tužičac Milivoje Katnić. On je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da ih je o ovom slučaju obavijestila policija, a oni od carinika.

“U Luku Bar je 2. januara ove godine uplovio brod ” Spirit of Chennai” na kome su od 109 kontejnera u 70 bile banane. Carinski službenik koji je rukovodio skenerom došao je do saznanja da je kontejner kontaminiran. On je meni saopštio tu informaciju, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević povodom zaplijene 500 kilograma kokaina.

Prema njenim riječima zajedno sa policijom su napravili procjenu da ovakav podatak moraju podijeliti da institucijama.

“Radi se o četiri kontejnera koji su bili predviđeni za Voli. Jedan je definitivno bio kontaminiran. 12.01 je konkretizovano da se u kontejneru sa bananama nalazi kokain. Međutim strategijom SDT pošiljka je praćena i kontrolisana do terminala u Podgorici i koja je trebala biti propuštena do skladišta kupca banana. Neće biti selekcije i nećemo podleći pritiscima. Cilj nam je da oslobodimo Crnu Goru epiteta koji je vezuju za šverc droge”, kazala je ona.

Specijalni tužičac Mirosalv Turković je rekao da je pokrenut krivični postupak protiv špeditera Đoka Drobnjaka koji je, kako je rekao, prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su formirale dvije nepoznate osobe.

“Organizacija je djelovala u međunarodnim razmjeama. Postoji sumnja da su iz Južne Amerike u Evropu transportovali kokain. Zaplijenjeno je 500 kilograma kokaina, vrijednog oko 15 miliona eura”, istakao je on.

Turković je saopštio da je zaplijenjen kokain utovaren u Ekvadoru.

“Imali su razrađen plan transporta i uzimanja kokaina iz kontejnera u Luci Bar. Postoji sumnja da je ova kriminalna organizacija u svom djelovanju koristila privredne i poslovne strukture više pravnih lica, radi šverca kokaina. Droga je bila zapakovana tako da se može razaznati gdje se nalazio kokain. Prilikom pretresa je pronađena plomba na paketima, koja je bila falsifikovana”, pojasnio je on.

Turković ističe da podaci koje su dobili pokazuju da se ovakav sličan način djelovanja dogodio još tri puta.

Drobnjak je uhapšen i određeno mu je zadržavanje.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da su o ovom slučaju saznali od policije, a oni od carinika.

“U početku nismo znali modus operandi. Onda smo došli do plombe, koja je jedinstvena i izdaje se u Ženevi . Ona je pokazatelj da tovar iz Ekvadora do Bara nije otvaran”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, kontrolisali smo sve.

“Nije ptica mogla prolećeti. Radnici su uočili, to bi i dijete moglo vidjeti da se ne slažu paketi. Ova droga je trebala da bude preuzeta u skladištu kao što je i prethodna bila preuzeta najmanje tri puta”, naglasio je Katnić.

Kontejner je, naveo je on, 11 dana bio u skladištu, kada su mogli da ga otvore, stave lažnu plombu i uzmu kokain, a to pokazuje da je carinska zona bila glavni cilj, a ne kompanija Voli.

Katnić je rekao da je kompanija Voli ranije više puta tražila da se skenira svaki njihov kontejner zbog mogućnosti zavjere.

“Tokom jula, avgusta i oktobra na isti način je u slobodnoj zoni uvezena droga. Kako smo to otkrili? Jer smo pametni i više puta smo ušli u papire i došli do podataka da su carinski službenici primijetili da fali određena količina robe”, istakao je on.

U ovim prethodnim slučajevima je prošlo više od dvije tone droge, čija je vrijednost više stotina miliona eura.

“To je droga 96 odsto čistoće”, dodao je Katnić.