Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

KNEŽEVIĆ: MANJINSKA VLADA BI BILA PREKRAJANJE IZBORNE VOLJE GRAĐANA, KONJEVIĆ: BILO ŠTA JE BOLJE OD OVOG ŠTO IMAMO

25.11.2021
image

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević smatra da bi, ukoliko bi došlo do formiranja manjinske vlade, to bilo prekrajanje izborne volje građana.

On je to kazao komentarišući izjavu lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja, koji je saopštio da su manjine spremne da podrže Dritana Abazovića za premijera, ali da traže da ih u tome podrži DPS, a da oni naprave Vladu, bez DPS-a.

Knežević: DF navikao na opoziciju, nismo se proslavili kao vlast

Podsjetio je da je Demokratski front parlamentarnoj većini poslali jasnu platformu i poštenu političku ponudu da se do 10. decembra izjasne da li su za izbor nove Vlade.

“Hipotetički govoreći DF je navikao da bude opozicija. Nismo se ni sada nešto sprektakularno proslavli kao vlast, jer više smo opozicija nego vlast. Mi smo vladajuća opozicija, tako da ne možemo uticati na procese”, rekao je Knežević u emisiji Argumenti na TVCG.

Lider DF-a je rekao da nisu ničim ucjenjivali premijera.

“Popis je zakonska obaveza. Što se tiče Rezolucije o Srebrenici to nije trebalo da se usvaja jer nas to pitanje dijeli. DF ne osjeća odgovornost već dajemo rješenja”, naveo je Knežević.

Konjević: Bilo šta je bolje od ovoga što danas imamo

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je, komentarišući inicijativu za formiranje manjinske vlade, rekao da je to jedna ideja.

“Bilo šta je bolje od ovoga što danas imamo. Mi šest mjeseci imamo duboku političku krizu koja je prerasla u institucionalnu krizu jer parlament ne usvaja zakone. Imamo Vladu i ne znate čija je”, istakao je on.

Konjević je rekao da se zna kako se ovakve političke krize rješavaju u demokratskom svijetu.

“Ostavkom premijera jer je izgubio podršku većine ili skraćenjem ili padom Vlade. Nije poenta šta su ideje ni moje ni Đeljošaja, ovdje je stvar demokratskih rincipa koji se moraju poštovati”, kazao je on u emisiji Argumenti.

Konjević ističe da je za 14 mjeseci je 30.000 manje zaposlenih, a rast osnovnih životnih namirnica 30 – 50 odsto, gorivo je poraslo 25 odsto.

“U takvim okolnostima danas treba da pričamo kako izaći iz krize. Najjednostavnije – ako ova Vlada nema podršku parlamentarne većine, ova Vlada treba da padne”, ističe Konjević.

“Ovo je Vlada Abazovića i djece Krivokapića”

Knežević smatra da se pokušava zadržati status kvo kako bi se sačuvale fotelje Abazovića i Krivokapića.

“DPS sa koalicionim partnerima čeka priliku da se vrati na vlast, a mi želimo da se izabere nova vlada”, dodaje.

Ističe da je ovo Vlada Dritana Abazovića i stranke djece Zdravka Krivokapića.

“Djeca Krivokapića nastupila su na izborima u Nikšiću i Herceg Novom, sada nastupaju u Mojkovcu. Više se ne radi o ekspertskoj vladi. Imamo porodicu Krivokapić kao politički subjekt u vladi i URU koja želi da zadrži status kvo. Status kvo je neodrživ što se tiče DF-a”, istakao je Knežević.