Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

KRIVOKAPIĆ: MERKEL SNAŽNO PODRŽAVA CRNU GORU NA PUTU KA EU

14.09.2021
image

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je nakon samita sa njemačkom kancelarkom angelom Merkel, kazao je da je samit pokazao da EU nije ostavila Zapadni Balkan, te da ga želi vidjeti što prije u "svom naručju".

"Sve zavisi pojedinačno od država članica koje moraju da pokažu spremnost da ubrzanim putem slijedimo novu metodologiju", naveo je on.

Premijer kaže da je Merkel iskazala snažnu podršku Vladi CG na svom putu ka EU.

"Iskazala je spremnost da svojim autoritetom stane da Crna Gora postane stabilna i manje podijeljena nego što je danas. Jasni su joj svi problemi, koji predstavljaju unutrašnje stvari Crne Gore i nijedna članica se ne miješa u taj dio", kazao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara Krivokapić je kazao da CG treba da bude okrenuta budućnosti. Govoreći o odluci Vlade da cetinjski manastir prepiše na državu kaže:

"Iznenađen sam da se nečijim ličnim stavom i gumicom mijenja nečiji status. Država koje želi da bude uređena i ozbiljna mora da ispravi sve te greške. Neko je namjenski uradio to i neki ljudi koji su to uradili nijesu danas živi. Ali možemo da ispravimo nepravdu. Znate da u istoriji Crne Gore postoje te tapije koje su još od Crnojevića pa naovamo, koje govore o tome čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Da li odluka je donešena ili nije ja ne znam ali bi bila protivzakonita i protivustavna. Ovdje se radi o imovini i taj atak na imovinu je krenuo formiranjem takozvane Crnogorske pravoslavne crkve čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu, kako bi bila korišćena ili od države ili te nevladine organizacije. Ovdje je neko namjerno napravio neku igru", kazao je on.

Imovina i pravo svojine je kaže najvažnija odrednica Ustava.

"Ovdje je neko namjerno napravio jednu igru da je čak u jednom vremenskom periodu ono što je stojala državna svojina izbrisao gumicom olovke, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gdje je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i privatnu i onu koja je pripadala državi a i manastiru pripisao Prijestonici", dodao je on.

On je kazao i da se danas u medijima pojavila dezinformacija da je vraćen sa granice zbog neposjedovanja PCR testa.