Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

LOKALE U TUZIMA ĆE OTVORITI U PONEDJELJAK AKO VLADA NE DONESE NOVE MJERE

25.02.2021
image

Lokali u Tuzima će biti zatvoreni do ponedjeljka ujutro, a do tada Vlada treba da donese nove mjere, kojima će se omogućiti rad ugostiteljskih objekata u toj Opštini. Ukoliko se mjere ne promijene, ugostitelji će otvoriti lokale u ponedjeljak, odlučeno je na sastanku lokalne uprave sa ugostiteljima, saznaje Pobjeda.

Ovu informaciju potvrdio je večeras na Fejsbuk profilu predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, koji je pozvao građane da poštuju donijete epidemiološke mjere do ponedjeljka kada bi Institut za javno zdravlje i Savjet za borbu protiv koronavirusa trebalo da razmotre njihovu korekciju.

- Nakon sastanka i razgovora sa potpredsjednikom vlade Dritanom Azovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić-Bojović, razjasnili smo situaciju i argumentovali smo stavove i dogovorili da će u narednih 48 sati IJZ i Savjet na osnovu novog presjeka epidemiološke situacije, razmotriti korekciju postojećih mjera, koje će važiti od ponedeljka 1. marta 2021. godine. Dogovorili smo se da će Savjet jos više sarađivati sa opštinama prilikom donošenja mjera i zajednički raditi na poštovanju epidemioloških mjera. Opština Tuzi i njeni građani, su primjer kako su se poštovali mjere u predhodnih 11 mjeseci i naravno da će dati svoj doprinos da se još više popravi epidiomološka situacija u državi. U Tuzima, u zadnja tri mjeseca imamo stabilnu epidemiološku situaciju zahvaljujući poštovanju mjera od naših gradjana, kojima se još jednom zahvaljujem. Do donošenja novih mjera, pozivamo naše sugrađane da poštuju postojeće mjere koje su na snazi - napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

Na sastanku kom su prisustvovali predsjednik Đeljošaj i poslanik Genci Nimanbegu s jedne strane i predstavnci Vlade potpredsjednik Dritan Abazović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović - nije postignut dogovor oko rješavanja situacije u toj opštini.

– Dugo smo analizirali epidemiološke mjere, u detalje objasnili situaciju u Tuzima i nastavićemo konsultacije sa Vladom – kratko je prokomentarisao Đeljošaj nakon sastanka.

Građani Tuzi su protestovali zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata po naredbi Ministarstva zdravlja, iako Tuzi nijesu u epidemiološki „crvenoj zoni“. Mjera je donešena kako bi se spriječili Podgoričani da idu u Tuzi na kafu, jer su u glavnom gradu od zatvoreni lokali, a od juče se ne može kupiti ni kafa „za ponijeti“, zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije.

Poslanik u Skupštini Crne Gore Genci Nimanbegu, koji je prisustvovao sastanku, za Pobjedu je kazao da je razgovor sa predstavnicima Vlade bio dug, ali da nije rezultirao zajedničkim rješenjem, te da će konsultacije biti nastavljene.

Nimanbegu smatra i da je i Vladi jasno da je odluka pogrešna, ali da u javnosti žele da predstave da stoje iza takve odluke.

Buran dan u Tuzima

Poslije burnog dana u Tuzima kada je policija oko 9 sati došla u tu opštinu kako bi zatvorila ugostiteljske objekte, a nakon što je novim mjerama Instituta za javno zdravlje (IJZ) predviđeno zatvaranje ugostiteljskih objekata i u Tuzima, Danilovgradu i Baru, situacija se nešto prije 15 časova smirila i poslije višesatne blokade puta Podgorica – Tuzi uspostavljen je normalan saobraćaj.

Ugostitelji iz Tuzi, ohrabreni porukama predsjednika Opštine Nika Đeljošaja, koji je optužio Vladu da je donijela političku odluku i da ta opština neće dozvoliti poniženje kao i da je, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Opština ta koja izdaje rješenja i zabrane o radu lokala, otvorili su juče svoje objekte, a nakon pokušaja policije da ih zatvori, sa lokalnom komunalnom policijom i građanima blokirali put na samom ulazu u centar Tuzi.

Tuzi su, prema podacima dostupnim na vebsajtu Instituta za javno zdravlje, u proteklih sedam dana bilježile na dnevnom nivou u prosjeku 3, a Podgorica 187 novih slučajeva infekcijom korona virusom, zbog čega je odluka Ministarstva zdravlja da se zabrani rad ugostiteljskih objekata u toj opštini izazvala revolt kod mještana.

Igra mačke i miša trajala je nekih šest sati. Prvo je policija pokušala da Đeljošaju uruči poziv na saslušanje Osnovnog državnog tužilaštva, koje je ovaj odbio da primi tražeći da mu dostave poziv na albanskom jeziku. Potom je Đeljošaj javno zvao premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da dođu u Tuzi da razgovaraju, nazivajući ih kukavicama koje se kriju u kabinetima, što je bilo propraćeno aplauzima okupljenih građana.

Oko sat kasnije stigao je dopis iz Abazovićevog kabineta u kojem poziva Đeljošaja na dijalog, na što je predsjednik Opštine Tuzi, prema njegovim riječima, u telefonskom razgovoru poručio Abazoviću da ga čeka u Tuzima.

Malo kasnije u Tuzi su počeli da pristižu zaposleni u vladinom protokolu zaduženi za kreiranje multimedijalnih sadržaja (fotografi, snimatelji) pa je postalo jasno da se mogu očekivati i predstavnici Vlade.

Đeljošaj je nedugo potom saopštio da je razgovarao sa premijerom Krivokapićem koji mu je obećao da će doći u Tuzi oko 14 časova. Nakon toga je uslijedilo nekoliko mirnih sati tokom kojih su građani ostali na blokadi, a policija preko puta njih u kombijima.

Neposredno prije 14 časova, Đeljošaj je napuštajući zgradu opštine u kojoj je trebalo da se održi sastanak sa Krivokapićem, obavijestio novinare i okupljene građane da ga je Krivokapić „bez ikakvih objašnjenja“ obavijestio da odustaje od dolaska u Tuzi.

– Premijer me je nazvao na telefon i samo obavijestio da neće doći da razgovara sa predstavnicima Opštine Tuzi, niti sa građanima. Nije ostavio prostora, niti jednu rečenicu da kažem, već je prekinuo vezu. Ništa nije objasnio, samo je rekao - 'Neću da dođem'. Mislim da je to neodgovorno ponašanje – naveo je Đeljošaj.

Premijer Krivokapić, međutim, u video poruci se obratio žiteljima Tuzi i kazao da je nakon dva razgovora sa Đeljošajem odlučio da ne ide u tu opštinu „ne zbog toga što ne poštuje građane te opštine, već zbog toga što je riječ o običnoj političkoj predstavi“.

Predsjednik Vlade kategorično je poručio da je zdravlje građana iznad svega.

– Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju, jer niko ne može biti jači od države – kazao je Krivokapić i dodao da ono što se dešavalo u Tuzima ne služi na čast nikome.

– Institucije države moraju da funkcionišu na čitavoj teritoriji Crne Gore poštujući zakon i Ustav. Ne želim da optužujem nikoga za ovu aktivnost, ali je indikativno da je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj želio da ovaj zdravstveni problem prevede u politički. Ako bi građani Podgorice posjetili ugostiteljske objekte u Tuzima i Danilovgradu, onda bi podgorička bolnica bila prepuna građana te dvije opštine. Da se to ne bi desilo, odlučili smo se za ove mjere koje nijesu ekonomske i političke, nego zdravstvene – istakao je Krivokapić.

Nedugo nakon toga stigla je informacija da je moguća promjena epidemioloških mjera. Đeljošaj je saopštio da je uz posredovanje poslanika u Skupštini Crne Gore Gencija Nimanbegua dogovorena nova inicijativa za sastanak sa predstavnicima Vlade kada je i postignut dogovor da se policija povuče, blokade uklone, a građani raziđu.

To je nazvao privremenim rješenjem i najavio da će ugostiteljski objekti raditi i danas u skladu sa odlukama lokalne vlasti.

Kada su građani počeli da se razilaze i policija je krenula sa svojih mjesta, ali je u jednom trenutku od građana morala da zatraži pomoć. Policijski kombi nije mogao da se upali pa su ga mještani Tuzi pokrenuli „na guranje“ i tako ispratili pripadnike policije uz smijeh i aplauz okupljenih.

Krivične prijave i hapšenja

Uprava policije je na osnovu naloga dežurnog tužioca podnijela krivične prijave protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja, vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije u tom gradu Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca zbog krivičnog djela pozivanja na otpor putem pomaganja, saopštio je državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Vukas Radonjić.

Nakon kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima jutros su, po nalogu dežurnog državnog tužioca lišene slobode tri osobe, zbog osnova sumnje da su počinile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Dežurni državni tužilac je dao obavezujući usmeni nalog policiji i da, nakon što su se okupljeni građani Tuzi razišli, obavi kontrolu ugostiteljskih objekata, radi utvrđivanja da li postupaju po naredbama Ministarstva zdravlja, te službeno dokumentuje svako nepostupanje i preduzme neophodne radnje radi dokazivanja krivičnog djela protiv zdravlja ljudi i krivičnog gonjenja učinilaca. Svi lokali su u tom trenutku u Tuzima bili otvoreni.

Izvor: Pobjeda