Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

LP: PRODUBLJIVANJE PODJELA PO POLITIČKOJ I NACIONALNOJ OSNOVI

02.03.2021
image

Oko 12 učesnika kolone potpisalo se i stavilo na raspolaganje policiji kako bi se utvrdila istina u vezi sa jučerašnjim događajem u nikšićkoj Župi, saopšteno je iz Liberalne partije. Učesnicima auto kolone, kako tvrde, nigdje u gradu nijesu smetali bilbordi političkog pokreta Ne damo Nikšić, pa ni u Župi i svaka druga tvrdnja je manipulacija kako bi se opravdalo nasilje onih koji ne govore istinu.

“Tragično je i žalosno što se intenzivira nasilje u Nikšiću i što svjedočimo incidentima u kojima Nikšićani stupaju u međusobne konflikte. To je posljedica dosadašnjeg zanemarivanja nacionalizma, velikosrpstva, političke zloupotrebe Srpske pravoslavne crkve i direktnog miješanja političkih i ekonomskih centara moći iz susjedne Srbije”, navodi se u saopštenju.

Jasno je, kažu iz Liberalne, da ne postoji iskrena namjera za pomirenje već naprotiv da se podstaknu podjele i produbi jaz i animozitet između građana istog grada po vjerskoj, političkoj i nacionalnoj osnovi.

“Auto kolona sa zastava Crne Gore je bila kamenovana bez ijednog razloga. Žao nam je što je određene naše sugrađane isprovocirala nikšićka mladost koja je pjevala crnogorske pjesme i nosila crnogoska obilježja koja jednako pripadaju svima bez ozbira na naše razlike”, navodi se u saopštenju.

Ističu da im bilbordi nijesu bili smetnja.

“Bilbordi političkog pokreta Ne damo Nikšić, iza kojeg snažno stoji Srpska pravoslavna crkva a rođački i episkop Joanikije, postoje na više lokacija u gradu. Auto kolona je po više puta prošla pored svakog od njih. Ne stoje tvrdnje da su učesnicima auto kolone bilbordi smetali na bilo kojoj lokaciji u gradu. Da je tako zašto bi bilbordi bili prihvatljivi u bilo kojem drugom dijelu grada, a ne i u Župi. To je manipulacija kako bi se opravdalo nasilje onih koji ne govore istinu kada javno kažu da je mir njihova nacija. U praksi su agresivnog i neprimjerenog ponašanja koje vodi oštećenju privatne imovine, podizanju tenzija i ozbiljnim povredama”, kazali su iz LP.

Zato su se učesnici kolone stavili na raspolaganje policiji.

“Mi dolje potpisani učesnici auto kolone i svjedoci incidenta u Župi stavljamo se na raspolaganje nadležnim državnim organima kako bi se utvrdile sve činjenice, spustile tenzije i zaustavila politička propaganda i manipulacija”, zaključili su u saopštenju.