Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

MARKOVIĆ U MADRIDU: CG POSVEĆENA POBOLJŠANJU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

image

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvuje u Madridu na sastanku šefova država ili vlada koji se održava u sklopu XXV Konferencije (COP25) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Markovića je dočekao španski premijer Pedro Sančez, a na konferenciji se sreo i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

On je predsjednici EK čestitao izbor na odgovornu dužnost i ponovio punu posvećenost Crne Gore reformama i uspješnom nastavku procesa evropske integracije.

Marković se obratio učesnicima Konferencije, koju su otvorili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijereš i predsjednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez.

„Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Jedini prihvatljivi put za nas je onaj koji je baziran na održivom razvoju, sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjenu klime“, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Madridu na sastanku lidera.

Premijer je rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

„Vlada je, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“, poručio je predsjednik Vlade.

Premijer je u rekao da je Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali - svega 0,009%. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30% u periodu do 2030. godine, (u odnosu na nivo iz 1990.), želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći. Crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi eura u zaštitu životne sredine. Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, poručio je na Konferenciji COP25 u Madridu predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao našim novinarima po završetku konferencije da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine I suočavanja sa klimatskim promjenama.

„Dakle nema dileme da ćemo mi do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija”, rekao je Premijer dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to dobar primjer odgovornog odnosa naše zemlje.

Na konferenciji učestvije 36 predsjednika država ili Vlada kao i najviši zvaničnici Evropske unije – predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.