Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MINISTARSTVO: POZIV SPC DA PRISTUPI REGISTRACIJI I DALJE STOJI

26.09.2020
image

Vlada Crne Gore je više puta pozvala SPC da, bez odlaganja, pitanja od zajedničkog interesa definišu i urede međusobnim ugovorom. Taj poziv i dalje stoji i od SPC se očekuje da pristupi, kao i u drugim demokratskim zemljama, jednostavnom postupku registracije”, poručuju iz ovog resora, poručuju iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je i dalje na snazi i primjenjuje se, je osigurao jednakost svih vjerskih zajednica. Bez ikakvih ograničenja u pogledu zaštite, uživanja i promovisanja vjerskih sloboda, to je savremen i liberalan zakon, sa čvrstim uporištem u Ustavu Crne Gore i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi”, navode iz ovog resora.

Kako dodaju, Vlada Crne Gore je bila odlučna da stvara uslove i okruženje u kojem je moguće društveno i kulturno izražavanje vjere uz afirmisanje tolerancije i sprječavanje nasilja.

“Prepoznata višedecenijska netrpeljivost postavila je društvenu obavezu da se spriječi diskriminacija svake vrste i da nijedna vjerska zajednica ne bude privilegovana. O koliko se izazovnom i osjetljivom procesu radilo potvrđuju brojni i dokumentovani incidenti motivisani vjerskom mržnjom”, navode oni.

Kako ističu iz Ministarstva, bez obzira na politizaciju, prikrivene interese i otvorene najave o njegovom ukidanju ostaje nepobitna činjenica da je postojeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti nediskriminatoran i da pruža optimalni okvir, ne privilegujući bilo koga, za slobodno praktikovanje vjere.

“Do sada zaključeni ugovori sa vjerskim zajednicama ne predstavljaju njihovo privilegovanje na bilo koji način već su logičan slijed prepoznatih potreba, odgovornog i partnerskog odnosa i pristupa. Naglašavamo da Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom ima značaj ratifikovanog međunarodnog ugovora”, dodaju iz ovog resora.