Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MVP: POJEDINCI ĆE MORATI DA NAUČE DA JE CG SUVERENA ZEMLJA

12.07.2020
image

Iz Ministarstva vanjskih poslova reagovali su na današnju izjavu srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

"U susret državnom prazniku, danas su građani Crne Gore primili nesvakidašnju čestitku od ministra vanjskih poslova Srbije. Ministar Dačić nam je, umjesto najboljih želja, uputio recepte za rušenje aktuelne vlasti, vlasti koja čuva evro-atlantsku, pro-zapadnu i sekularnu orijentaciju Crne Gore. Ono što stalno ponavljamo je da se Srbija i njeni najviši zvaničnici kontinuirano i grubo miješaju u poslove i politički proces Crne Gore. Šef diplomatije Srbije nije mogao da se uzdrži čak ni povodom 13. jula. Uplitanje u izbornu kampanju u Crnoj Gori i to na samom njenom početku, bilo je važnije od poštovanja državnog praznika susjedne suverene zemlje", piše u saopštenju.

Primjetno je, kako navode iz MVP, da Dačić ovakav rječnik koristi samo protiv Crne Gore.

"Za zemlje koje u borbi sa pandemijom primjenjuju isti granični režim prema građanima Srbije (poput npr. Grčke ili Mađarske) nema ni riječi, jer u ovim zemljama nema skorijih izbora.

Ovakvo obraćanje jednog šefa diplomatije prema susjednoj zemlji je svakako za žaljenje, ali će, nakon sadašnje bjesomučne kampanje koju vode, srpski zvaničnici morati da nauče da je Crna Gora suverena zemlja, ukorijenjena u evro-atlantizmu, a ne dio njihovog imaginarnog “sve-srpskog” političkog i kulturnog prostora", kazali su iz Ministarstva.