Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

NUHODŽIĆ: SVAKO KO PREKORAČI OVLAŠĆENJA MORA ODGOVARATI

image

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajno je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati. Svi koji su prekoračili ovlašćenja moraju za to odgovarati. Mora da postoji nulta tolerancija prema nasilju bilo koje vrste, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na međunarodnoj konferenciji "Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi" koja je danas održana u Bečićima.

Kako je poručio neće stati dok svi slučajevi nezakonitog postupanja ne budu rasvijetljeni i sankcionisani.

"U policiji nema prostora, niti povlašćivanja i zaštite za nasilnike u uniformi. Ali, isto tako, svi kao društvo, moramo stati u zaštitu policijskih službenika koji časno, profesionalno i odgovorno obavljaju svoje poslove", poručio je ministar.

Govoreći o realizaciji preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT), Nuhodžić je saopštio da je usvojen i poseban plan, što predstavlja snažan iskorak kako da se CPT preporuke implementiraju u svakodnevnoj policijskoj praksi.

"Nijedan sistem, nijedna država i policija nijesu imuni na slučajeve prekoračenja upotrebe sredstava prinude. Ono čime sam zadovoljan i što posebno želim da istaknem jeste da su ti slučajevi u Crnoj Gori pojedinačnog karaktera, da nema pojave sistemske torture, da se ti slučajevi iz godine u godinu smanjuju", istakao je Nuhodžić.

On je pojasnio, da kako bi se otklonile sumnje u nekažnjavanje slučajeva zlostavljanja, na uniformama službenika Sektora specijalne policije istaknute su slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju, što doprinosi i jačanju povjerenja javnosti u policiju.

Nuhodžić je kazao da su u 2018. i u prvih devet mjeseci ove godine, izvršene kontrole zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 122 slučaja, od čega su u 46 slučajeva vršene kontrole na osnovu pritužbi građana.

Nadležnim tužilaštvima dostavljeno je pet predmeta protiv deset policijskih službenika, od kojih se jedan predmet odnosio na postojanje osnovane sumnje da su dva policijska službenika izvršila krivično djelo zlostavljanje. Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 policijskih službenika, od čega protiv tri službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile.

Dodao je da se posebna pažnja posvećuje jačanju bezbjednosne kulture i kompetentnosti policijskih službenika. U tom smislu, Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima u potpunosti reformiše sistem zapošljavanja, obuke i stručnog obrazovanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i nadzorne mehanizme nad radom Uprave policije.

Nuhodžić je naglasio da će MUP i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem obuka i promovisanjem Kodeksa policijske etike, u cilju podizanja svijesti policijskih službenika o značaju etičkog i moralnog ponašanja u praksi.

Takođe, ministar je pohvalio saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, koji ukazuje na propuste u radu policijskih službenika, ali i dodatno afirmiše nultu toleranciju prema svim protivzakonitim postupcima.