Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PKCG: DOMAĆA PROIZVODNJA DA ZAMJENI UVOZ

31.05.2020
image

Crnogorska ekonomija što hitnije mora da preduzme ozbiljne korake u pravcu razvoja proizvodnje koja bi, u što većoj mjeri, supstituisala sadašnji uvoz, time što će zakonskom regulativom zaštiti proizvođače i dati im prioritet na tenderima ili policama, saopšteno je iz Privredne komore.

Predsjednik Koordinacionog odbora za farmaceutsku i medicinsku privredu PKCG Petar Popović kazao je da je postojeća situacija u svoj svojoj oštrini markirala prioritetne oblasti – zdravstvo i prehranu, odnosno proizvodnju galenskih proizvoda, sanitetskog materijala, medicinskih sredstava i dijelom opreme, kao i primarnu proizvodnju i preradu poljoprivrenih proizvoda.

„Globalna pandemija koronavirusa pokazala je da se već preduzimaju konkretne mjere u nekim evropskim državama na zaštiti domaćih kompanija i podsticanju domaće proizvodnje, jer se u vanrednim i zahtjevnim vremenima, sve države okreću sebi i svojim resursima“, rekao je Popović za Glasnik PKCG.

On smatra da i crnogorska ekonomija što hitnije mora da preduzme ozbiljne korake u pravcu razvoja proizvodnje koja bi supstituisala u što većoj mjeri sadašnji uvoz.

„Ekstremno neregularna situacija kroz koju sada prolazimo u potpunosti potencira neophodnost razvoja domaće proizvodnje u svim oblastima, pa i satitetskog materijala, ljekova i drugih medicinskih sredstava i opreme“, naveo je Popović.

On je dodao da je ta proizvodnja strateško opredeljenje svake države, kako bi se i u normalnim, a posebno vanrednim okolnostima, bolje i uspješnije nosile sa problemom snabdijevanja.

Popović smatra da je neminovno da će pandemija prouzrokovati veliki broj ekonomskih posljedica, kako na svjetsku privredu, tako i na crnogorsku.

„Preduzete mjere za očuvanje preduzeća su bile dobre i pravovremene, u ove dvije faze koje su već na snazi, ali isto tako očekujemo i treći set mjera koji takođe mora biti neselektivan, konkretan i jasan. Siguran sam da ćemo iz svega ovoga zajedničkim snagama izaći složniji i jači“, poručio je Popović.

On je naveo da se situacija u oblasti snabdijevanja u farmaceutskom i medicinskom sektoru u postojećim uslovima potpune poremećenosti i neregularnosti, proizvodnje i snabdijevanja sanitetskim materijalom, medicinskim sredstvima i ljekovima u čitavom svijetu, morala odraziti i na Crnu Goru.

„Kompanije u toj oblasti u Crnoj Gori suočene su sa mnogim problemima, kao što su nesigurnost u snabdijevanju i pored potvrđenih narudžbi i značajno skraćeni rokovi plaćanja faktura, a u velikom broju slučajeva avansno plaćanje u tim okolnostima postaje uslov potvrde o isporuci robe“, kazao je Popović.

On je dodao da se mora pomenuti i potpuna neizvjesnost roka isporuke, povećanja cijena transporta i poskupljenja roba.

„Sve to je posljedica globalne pojačane potražnje i potrošnje, uvođenja zabrane izvoza određenih roba iz EU ili zemalja okruženja, ukidanja redovnih aviotransporta i uvođenja karantina za vozače“, rekao je Popović.

On smatra da su, u otežanim i potpuno neregularnim uslovima snabdijevanja u čitavom svijetu, kompanije iz ove oblasti u Crnoj Gori kvalitetno odgovorile složenom i delikatnom zadatku - što boljoj snabdijevenosti crnogorskog zdravstva.

Popović je podsjetio da su zaštitna sredstva u kratkom periodu bila deficitarna, ali da je to bio globalni problem, koji ni zapadne države nijesu mogle predvidjeti.

„Međutim, tu je Vlada pravovremeno odreagovala. Nakon tih uslijedile su i isporuke koje su obezbijedile kompanije iz ove oblasti“, kazao je Popović.

On je naveo da tako ekstremno neregularna situacija u potpunosti potencira neophodnost razvoja domaće proizvodnje u svim oblastima, pa i sanitetskog materijala, ljekova i drugih medicinskih sredstava i opreme.

„Ta proizvodnja je strateško opredeljenje svake države, kako bi se i u normalnim, a posebno vanrednim okolnostima, bolje i uspješnije nosili sa problemom snabdijevanja. U tom smislu, država treba kroz kreditnu politiku, preko Investiciono razvojnog fonda i poslovnih banaka trajno stavi u prioritete kompanije koje su opredijeljene za ovu djelatnost“, saopštio je Popović.