Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PLANINARSKI SAVEZ CRNE GORE: PRIVREMENO ZATVORENE PLANINSKE STAZE

03.12.2021
image

Planinarski Savez Crne Gore objavio je saopštenje o privremenom zatvaranju planinskih staza u zimskom periodu, u cilju bezbjednosti svih korisnika pješačkih i planinskih staza nacionalne mreže.

Obavještenje prenosimo integralno:

"Shodno odredbama člana 19. stav 1 Zakona o planinskim stazama Stručna Komisija za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar na osnovu ovlašćenja o privremenom zatvaranju staza u zimskom periodu 2021/2022. godine - svim korisnicima planinskih staza u Crnoj Gori, daje slijedeće:

SAOPŠTENJE – OBAVJEŠTENJE O PRIVREMENOM ZATVARANJU PLANINSKIH STAZA U ZIMSKOM PERIODU

Poštovani planinari i ostali korisnici planinskih staza,

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješačkih i planinarskih staza nacionalne mreže, u skladu sa Zakonom o planinarskim stazama obavještavamo vas da se:

a) sve uređene planinarske staze Nacionalne mreže u primorskom i centralnom - brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 mnv, privremeno se zatvaraju za korišćenje od 15. decembra 2021. do 15. aprila 2022. godine.

b) sve uređene planinarske staze Nacionalne i lokalne mreže u planinskom dijelu Crne Gore i Nacionalnim parkovima iznad 1.500 mnv privremeno zatvaraju za korišćenje od 01. decembra 2021. do 30. maja 2022. godine. U ovom periodu zatvorene su i tačke prelaza.

Na planinskim stazama u zimskom periodu markacije su osniježene, podloga zaleđena, vrijeme je vjetrovito, pojava magle je uobičajena, ne postoje zimske markacije, otežane su ili prekinute saobraćajne veze, te su staze opasne po bezbjednost i zdravlje korisnika i ne preporučuju se za korišćenje do aprila, odnosno juna 2022. godine.

Za korišćenje staza u zimskim auslovima (krplje, turno skijanje, takmičenja, zimski usponi) organizator mora preduzeti sve mjere zaštite propisane Zakonom. Za mogućnost korišćenja lokalne mreže tražite informacije od Nacionalnih parkova, LTO i SKI centara.

Staze će se u zimskom periodu ubuduće otvarati privremeno samo za organizovane aktivnosti uz saglasnost resornih Ministarstava o čemu je organizator obavezan da dobije saglasnost, a korisnike da obavijesti shodno propisima.

Ne preporučuje se masovno i neorganizovano korišćenje planinarskih staza nacionalne i lokalne mreže, mimo propisanih mjera u zimskom periodu. Ne koristite usluge samozvanih nesertifikovanih vodiča i ne idite sami, nepripremljeni i bez adekvatne opreme zimi u prirodi.

PSCG, planinarski klubovi-domaćini i stručna služba ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, niti preuzima odgovornost za postupke svih koji krše donijete mjere ili koriste samoinicijativno i neovlašćeno staze.

Dragi planinari i drugi korisnici staza nacionalne i lokalnih mreža, čuvajući prije svega sebe, svoje zdravlje čuvamo i druge kao i životnu sredinu. Strpite se i pridržavajte preporuka PSCG …
UPOZORAVAMO i ovom prilikom: STAZE KORISTITE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!".