Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POČINJU SA RADOM ŠKOLE U NIKŠIĆU, PLJEVLJIMA I BUDVI

25.10.2020
image

Škole u Nikšiću i Pljevljima počinju od sjutra sa radom zato što je nivo kumulativne incidencije nakon 14 dana od zatvaranja spušten ispod 800/100 000. Sa radom počinju i škole u Budvi zbog toga što je, novom procjenom kumulativne incidencije od strane IJZ, sa realnim i novim podacima o broju stanovnika, nivo kumulativne incidencije u toj opštini takođe ispod 800/100 000.

Takođe, minimum još nedjelju dana ostaju zatvorene škole u Kolašinu, Ulcinju, te Cetinju i Žabljaku, uz mogućnost otvaranja narednog ponedjeljka ukoliko se kumulativna incidencija u tim opštinama do narednog vikenda dovede na nivo ispod 800/100 000.

,,Kao što je poznato, prema tzv. Sistemu semafora, koji je izradio IJZ za prosvjetu, škole prelaze na sistem učenja na daljinu na najkraće dvije nedjelje kada "uđu u crveno", odnosno kada kumulativna incidencija u tim opštinama pređe 800/100 000", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100 000 relaksiraju se mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski.

,,Napominjemo da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.