Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREDSJEDNIŠTVO DPS: SVIM SREDSTVIMA ĆEMO BRANITI INTERESE CRNE GORE

07.04.2021
image

Demokratska partija socijalista braniće svim sredstvima našu državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja, poručeno je sa sjednice Predsjedništva DPS-a.

Kako navode, na sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, razmatrana su aktuelna društveno-politička pitanja i izborne aktivnosti u susret izborima u Herceg Novom.

"Predsjedništvo osuđuje namjeru Vlade Crne Gore da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta", ističu u saopštenju.

Konstatovana je, kako navode, nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države.

Smatraju da takav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi, kako navode, upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici DPS-a učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima.

"Ipak, ukoliko Vlada usvoji na sjutrašnjoj sjednici navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, Demokratska partija socijalista će napustiti učešće u Odboru i uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna", navode u saopštenju.

Takođe, konstatovano je, kako dalje navode, da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat.

Predsjedništvo je takođe razmatralo, kako navode, predizborne aktivnosti u Herceg Novom, uz očekivanje da će DPS na predstojećim izborima ostvariti dobar i zapažen rezultat.