Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREDSJEDNIK ĐUKANOVIĆ OTVORIO IZLOŽBU „KREATIVNA CRNA GORA“

08.10.2019
image

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvorio je izložbu u okviru programa "Kreativna Crna Gora", koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, sa ciljem da podrži ideje mladih stvaralaca, odnosno da njihovi proizvodi nađu put do domaćeg i inostranog tržišta.

"U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transkulturnih integracija i ekspanzije novih medija, nestala je stroga razdvojenost na stvaraoca i publiku; kreativnost i inovativnost neposredno se prepliću na različitim poljima nauke, tehnologije i umjetničkih praksi i - prepoznajemo ih kao važan faktor ekonomskog razvoja. Mi već živimo takvo iskustvo u Crnoj Gori i znamo da su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa", poručio je Đukanović.

Predsjednik navodi i da strateški razvijaju i sprovode politike individualne i timske kreativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima i da upravo na tom tragu posebnu pažnju zavređuju dinamični projekti takozvanih kreativnih industrija, kreativnih aktivnosti i inicijativa, kao i usluga i servisa u kulturi.

"To je, svakako, samo jedan pravac za valorizaciju kulturnog kapitala Crne Gore. I u njenim regijama i po njenim gradovima, nužno je da djelujemo autentično identitetski, prezentujući kao država svoje specifično multi - kulturalno nasljeđe, ali i dokazujući se na novim idejama i sa inovativnim kulturnim proizvodima, kako bismo jasno pozicionirali naš državni brend i kod kuće, i u svijetu. Pogotovo imajući u vidu oblast turizma, naše strateške razvojne grane, u kojoj dobre kulturne politike bitno osnažuju konkurentnost naše ekonomije", ističe Đukanović.

Predsjednik je poručio i da je za Crnu Goru 21. vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.

"Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižemo. Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije, već i zato što je bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće naše uspješno globalno kulturno umrežavanje", zaključio je Đukanović.