Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

RADULOVIĆ SE SASTAO SA VISOKIM KOMESAROM OEBS - A

25.11.2021
image

Kao geografski mala zemlja koja je posvećena zaštiti ljudskih prava, Crna Gora izuteno cijeni partnerstvo i politički dijalog sa multilateralnim organizacijama poput OEBS-a, koje predstavljaju istinske čuvare ovih vrijednosti, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku sa visokim komesarom za nacionalne manjine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Kairatom Abdrakhmanovim.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da našu spoljnu politiku karakterišu dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, a da je takav pravac zapravo odraz onih vrijednosti koje baštinimo u našoj kući.

Napominjući da to ne podrazumijeva uvijek slaganje u svemu, Radulović je kazao da su to inkluzivnost, pomirenje, međusobno razumijevanje i poštovanje, jednom riječju- naslijeđe koje smo dobili od prethodnih generacija koje su čuvale takvu Crnu Goru.

Crna Gora danas, istakao je crnogorski ministar, čvrsto stoji iza opredjeljenja da kroz institucije i pravni poredak štiti prava svih njenih građana, bez obzira na nacionalnost, dok je u tom kontekstu posebno važna ustavna garancija kojom se štite prava manjina, što Crnu Goru čini prirodnim partnerom OEBS-a.

Visoki komesar Abdrakhmanov je kazao da je naša država prepoznata od strane najvažnijih partnera OEBS-a kao izuzetan primjer u našem regionu, posebno kada je riječ o legislativi.

Radulović sa visokim komesarom OEBS-a AbdrakhmanovimRadulović sa visokim komesarom OEBS-a Abdrakhmanovim
Kako je naveo, opredijeljenost Crne Gore da štiti ljudska prava , dokazuje i činjenica da je izabrana za članicu Savjeta UN za ljudska prava u periodu od 2022. do 2024. Navodeći da OEBS cijeni namjeru naše zemlje da razvija prosperitetno, inkluzivno i pravedno društvo, on je kazao da naša težnja da postanemo članica EU zaslužuje punu podršku.

Šef crnogorske diplomatije ukazao je na opredijeljenost Crne Gore da kroz reformske procese dostigne najviše standarde po pitanju poštovanja vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda.

U tom kontekstu, on je ocijenio da je podrška OEBS-a od izuzetne važnosti u smislu osnaživanja demokratskih procesa i institucija u našoj zemlji, što u konačnom ubrzava ostvarenje našeg spoljnopolitičkog prioriteta- članstva u EU.