Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

SDP: DANAS PROTEST ZBOG CIJENA GORIVA

14.10.2021
image

Socijaldemokratska partija (SDP) će danas u 13 sati organizovati protest ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zbog ogromnog uticaja enormnog rasta cijena goriva na građane, najavio je član predsjedništva te partije Mirko Stanić.

“SDP je, kako smo i najavili, obnovila inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, ali ona sedam mjeseci stoji u Skupštini i ne dolazi na red. SDP će poslati molbu svim poslaničkim klubovima da se zakaže hitna sjednica Skuštine sa tačkom dnevnog reda Zakon o izmjenama i dopunama dnevnog reda”, rekao je Stanić, ranije na konferenciji za novinare.

Cijene goriva porasle su 13. put u posljednjih godinu, a Stanić keže i da će do kraja godine biti na rekordnom nivou od kad se mjere u eurima.

„Vlada ne pokazuje ni mrvicu želje da se ovo stanje, koje je alarmantno, ispravi i moramo da djelujemo hitno”, poručio je Stanić.

On tvrdi da će se desiti galopirajući rast cijena svih usluga, ukoliko se hitno ne smanje akcize. Zbog toga će, prema njegovim riječima, prosječna plata pasti do deset odsto.

„Tražimo da se akcize smanje na nivo koji imaju susjedne države. Ako sipamo deset eura goriva, šest ide na akcize i porez na dodatu vrijednost (PDV), a četiri je stvarna vrijednost goriva. Upravo zbog takvih akciza u Crnoj Gori je danas gorivo skuplje nego u Luksemburgu, Češkoj i Poljskoj“, rekao je Stanić.