Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

SJEDNICA KOLEGIJUMA O IZBORIMA: APSOLUTNI PRIORITET ZDRAVLJE GRAĐANA

15.07.2020
image

U Skupštini Crne Gore danas je održana proširena sjednica Kolegijuma predsjednika, uz učešće Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), predstavnika Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije.

Sastanku su prisustvovale i nevladine organizacije koje se bave izbornim procesom –CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Na proširenom Kolegijumu kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bilo je riječi o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti, saopšteno je iz Skupštine.

"Članovi NKT-a na čelu sa predsjednikom ovog tijela Milutinom Simovićem, upoznali su poslanike sa radom nadležnih institucija u pripremi što sigurnijih epidemioloških pretpostavki za sprovođenje izbornih aktivnosti.

Takođe, učesnici Kolegijuma razgovarali su i o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020. Riječ je o dokumentu čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije koronavirusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama", navode u saopštenju.

Kako kažu, na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo.

Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore, dodaju iz Skupštine.

"U otvorenoj i zanimljivoj diskusiji sa mnogo otvorenih tema i pitanja, na Kolegijumu su iznijeti i različiti prijedlozi, koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje.

Zajednički stav svih prisutnih je da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa. Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumijevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika.

Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu", stav je predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića.