Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

TOKOM KAMPANJE „KAD PIJEM NE VOZIM“ SANKCIONISAN 451 VOZAČ

22.09.2020
image

Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja u saradnji sa AD „Pivara Trebjesa“ iz Nikšića, u periodu od 10. do 20. septembra 2020. godine realizovao je preventivu kampanju „Kad pijem ne vozim".

Pored preventivnim aktivnosti, koje su se ogledale u medijskim nastupima i upozorenjima vozačima od strane policicijskih službenika, na opasnost upravljanja vozilom ukoliko je vozač predhodno konzumirao alkohol, jedan dio aktivnosti bio je i represivnog karaktera, imajući u vidu da je broj vozača koji konzumiraju alkohol, a nakon toga sjednu za upravljač svog vozila, i dalje zabrinjavajuće veliki.

Tako je tokom kampanje na prisustvo alkohola u organizmu kintrolisano 4.972 vozača.

Od ovog broja, da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola registrovan je i sankcionisan čak 451 vozača ili skoro 10%.

"Zbog povećane koncentracije alkohola u organizmu, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobracaja na putevima i Zakonom o prekršajima lišen je slobode 51 vozač. Imajući u vidu da je ovo jedan od prekršaja koji je najzastupljeniji kod vozača, te da je značajna broj vozača ne shvata niti želi da prihvati činjenicu da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan od najčešćih uzroka saobaobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, službenici Uprave policije će i u narednom periodu, kroz redovne aktivnosti, ali i pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, posebnu pažnju posvetiti kontroli ove kategorije neodgovornih vozača", navodi se u saopštenju.