Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

UNICEF ČESTITAO CRNOGORSKOM ZDRAVSTVU NA IZUZETNOM ODGOVORU NA COVID19

02.07.2020
image

Crna Gora je primjer u svijetu u pravovremenom djelovanju i načinu kako se izborila sa virusom COVID19 u prvoj fazi pandemije i rezultatima koje postigla, ocijenio je novoimenovani šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander na sastanku sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

Poželivši Santanderu dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješan radni angažman, Hrapović je istakao da je za našu državu, a posebno za zdarvstveni sistem od velike važnosti odlična saradanja i podrška koju dobijamo u kontinuitetu od UN organizacija, a posebno od UNICEF-a.

Hrapović je, kako se dodaje u saopštenju, naglasio da Crna Gora, kao mali sistem, ima dobro organizovan sistem i brže usva i primjenjuje sve normative i standarde, koji se donose na globalnom nivou, za razliku od velikih sistema, što i rezultiralo dobrim odgovorom na pandemuju COVID19.

''On se zahvalio na dasadašnjoj velikoj pomoći i uspješnoj saradnji koju Ministarstvo zdravlja već tradicionalno ima sa UNICEF-om, koji je pouzdani partner u brojnim projektima od nacionalnog značaja, u prvom redu u oblasti imunizacije i zaštite zdravlja majke i djeteta. On je upoznao gospodina Santandera sa aktivnostima koje se preduzimaju u cilju podizanja obuhvata vakcinacije na 95 odsto, s obzirom da se, zbog pandemije COVID19 bilježi pad procenta vakcinasane djece i izrazio očekivanja da će se u narednom periodu saradnja intenzivirati, budući da je prioritet Vlade Crne Gore upravo imunizacija i prevencija bolesti'', navedeno je u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a je ocijenio da je u borbi protiv infekcije korona virosom veoma značajna komunikacija rizika i uključenost zajednice, što je osnova djelovanja ove UN organizacije. On je kazao da će crnogorski zdravstveni sistem i u naredne tri godine imati punu podršku za realizaciju projekata u oblasti ranog razvoja, dojenja, materinstva i prevencije riziko faktora.

Sa sastanka je upućena zajednička poruka Ministarstva zdravlja i UNICEF-a građanima Crne Gore da vakcinisu svoju djecu i zaštite ih od zaraznih bolesti, jer je imunizacija najefikasniji vid prevencije i veoma važna za sticanje kolektivnog imuniteta.