Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

USPJEŠNU SPORTSKU KARIJERU ZAMIJENIO VINOGRADARSTVOM I VINARSTVOM

25.01.2020
image

Da se poljoprivreda u Crnoj Gori sve više prepoznaje kao šansa za unosan biznis, a jednako i prilika za oživljavanje porodičnih imanja i valorizaciju potencijala ruralnih područja, pokazuje i primjer našeg proslavljenog rukometaša Mladena Rakčevića koji je uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom.

Imanje Rakčevića nalazi se u selu Smokovci u Riječkoj nahiji, Prijestonica Cetinje. Mladen, za sada, ima 1.000 čokota vinove loze (Vranac i Kratošija), proizvodi visokokvalitetno crno vino, a već je utabao stazu za razvoj ruralnog turizma. Biznis je započeo i unaprijedio zahvaljujući vrijednom i predanom radu, a koristio je i mjere podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Planira značajno širenje proizvodnje i dalji razvoj agroturizma.

Ovo su neki od razloga što je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u vinariji u Smokovcima promovisao ovogodišnji Agrobudžet, koji u finansijskom i u sadržajnom smislu predstavlja dobru priliku za brojne vrijedne domaćine kakav je Mladen Rakčević.

Simović: Pobjeđivaće u poljoprivredi kao što je u dresu reprezentacije

„I danas smo zajedno na terenu, u Riječkoj nahiji, na imanju našeg proslavljenog rukometaša Mladena Rakčevića. Brojni su razlozi zbog kojih smo danas upravo na ovoj adresi:

• Mladen je svoju uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom što mu je bila davnašnja želja i izazov, Ili kako je to on sam nadahnuto napisao: “Igranje pod dvoglavim orlom uz zvuke MAJSKE ZORE za mene je bio san koji sanjam otvorenih očiju!” Sada je, kako Mladen voli skromno da kaže, nastavio da sanja svoj drugi san.

• Porodično imanje koje je Mladenov đed izgrađivao pečalbom u Americi, Mladen je obnovio novcem koji je i sam sticao u inostranstvu tokom 13 godina rukometne karijere.

• U znak zahvalnosti prema svom đedu, svoje prvo vino, nazvao je Pečalbar.

• Mladen je napravio iskorake u razvoju ruralnog turizma kao najboljeg mogućeg vida plasmana proizvoda na kućnom pragu, ne samo vina i rakije, već i svih ostalih tradicionalnih domaćih proizvoda po kojima se sve češće prepoznajemo.

Uvjeren sam da će nekadašnji kapiten naših zlatnih lavova, i u poljoprivredi i ruralnom turizmu ostvarivati pobjede kako je to radio i u dresu naše reprezentacije“, kazao je Simović na konferenciji za novinare održanoj u vinariji Rakčević.

Razvojni projekat Rakčevića imaće i dalje punu podršku i Prijestonice Cetinje, kako je najavio gradonačelnik Aleksandar Kašćelan koji je prisustvovao prezentaciji novog Agrobudžeta. Lokalna uprava finansirala je asfaltiranje dijela seoskog puta prema selu Smokovcima, što planira da nastavi i u ovoj godini, i ne samo u ovom mjestu nego i ostalim djelovima Prijestonice, kako bi podstakli razvoj biznisa i podigli kvalitet života u ruralnim područjima.