Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ZA NEPOŠTOVANJE HIMNE KAZNA OD 700 DO 2.000 EURA

09.12.2019
image

Fizičko lice koje prilikom izvođenja državne himne, u slučajevima kada je to predviđeno propisima, sjedenjem, zviždanjem, stvaranjem buke ili na drugi način ne oda joj počast kazniće se novčanom kaznom od 700 do dvije hiljade eura.

To je predviđeno izmjenanama Zakona o javnom redu i miru, koje se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Prijedlog tih izmjena utvrdila je Vlada Crne Gore 28. novembra.

Pravno lice koje na javnom mjestu istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države, osim ako su istaknuti kao simboli pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u skladu sa posebnim zakonom ili ako je to istaknuto prilikom održavanja sportske priredbe, kazniće se od 2,5 hiljade do pet hiljada eura.

Pravno lice koje na javnom mjestu, putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa, objavljuje neprimjerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana, kaznice se za prekršaj kaznom od 2,5 hiljade do 15 hiljada eura.

„Pod neprimjerenim i obmanjujućim sadržajima koji izazivaju uznemirenost i negodovanje građana smatraju se propagiranje narušavanja teritorijalnog integriteta Cme Gore ili zastupanje fašističkih, sovinističkih ili nacističkih ideja i ideologija“, kaže se u obrazloženju.

Preduzetnik koji učini ovaj prekršaj kazniće se od 500 do pet hiljada eura.

Odgovorno lice u pravnom licu za ovaj prekršaj kazniće se od 300 do dvije hiljade eura.

Za fizička lica kazna je od 300 do 1,5 hiljada eura ili zatvor do 60 dana.

Crnogorska Vlada je zatražila da se izmjene Zakona o javnom redu i miru, zbog problema u praksi prilikom primjene važećeg Zakona, donesu po skraćenom postupku.