Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ZADOVOLJNI POSTIGNUTIM, OPUŠTANJA NEMA

25.05.2020
image

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica kaže za TVCG da smo pred samim krajem epidemije i ističe da su najbolji odgovor dali građani koji su poštovali mjere. Virus je ipak tu i u susjednim je državama, pa se stoga, kaže Medenica ne smijemo opuštati.

"I građani i mediji su ogroman doprinos su dali, svi smo imali svoju ulogu ali su građani poštovali preporuke i mjere, bili odgovorni i mi smo svjesni da je rezultat zbog toga takav," saopštila je ona.

Ona je podsjetila da je virus tu iako Crna Gora nema više zvanično registrovanih slučajeva.

"Svakog dana mi imamo veliki broj testiranja, i nemamo pozitivnih slučajeva ali je virus u populacijama okolnih država i mi moramo da navinknemo da se nosimo i sa tim. Moramo pokušati da izbjegavamo i dalje svee fizičke kontakte, kako bi situaciju držali pod kontrolom. Higijena ruku, radnog i životnog prostora, korišćenje maski kada je potrebno," podsjetila je ona.

Crna Gora je na putu da proglasi kraj epidemije i stekne status prve evropske Kovid 19 free destinacije.

"Srećni smo i radosni što je taj period iza nas, nije bio nimalo lak," istakla je ona.

Postojala je preepidemijska faza, veliki trud i rad je iza nas, srećom bez mnogo posljedica, kazala je Medenica.

"Vojska, policija, svi su bili uvezani, zdravstveno sanitarna inspekcija. Bio je to jedan ogromni zajednički odgovor", istakla je ona.

Naša osnovna uloga je bila da otkrijemo prve slučajeve, što smo i uradili.

"Naši ljekari i epidemiolozi dobijali su zadatke da prate sve kontakte pozitivnih slučajeva, sinhronizovan odgovor je bio. Epidemiološke službe i ljekari odrađivali su svoj posalo. Još tada sam kazala da ćemo sve držati pod konrolom ako svako bude radio svoj posao i tako je i bilo, dali smo najbolje od sebe," poručila je Medenica.