Društvo

Vijesti iz društva

NI OVE GODINE NEMA UPISA NA ODJELJENJE PRAVNOG FAKULTETA U BIJELOM POLJU

NI OVE GODINE NEMA UPISA NA ODJELJENJE PRAVNOG FAKULTETA U BIJELOM POLJU

23.06.2022 / 13:43

Vlada Crne Gore usvojila je predlog Univerziteta Crne Gore da se ove godine upiše nešto oko 3.400 brucoša, a većina ministara bila je saglasna da ove godine ne treba upisivati nove studente na odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju.

Mišljenje su izuzeli ministar prosvjete Miomir Vojinović i ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade Ervih Ibrahimović.

Obojica su kazali da očekuju da ovo ne znači da će se odjeljenje Pravnog fakulteta u Bijelom Polju ugasiti.

Vojinović je kazao da dijeli stav lokalne uprave i da razumije studente, dok je Ibrahimović upozorio da "treba da gledamo i ekonomsku situaciju na sjeveru, jer nisu svi roditelji u mogućnosti da šalju djecu na školovanje u Podgoricu ili Nikšić".

Premijer Dritan Abazović kazao je da potpuno razumije i cijeni mišljenje Ibrahimovića i Vojinovića "ali da moramo da uvedemo principe".

"Mi kontrolišemo UCG preko predstavnika Vlade u Upravnom odboru, a ako nismo zadovoljni njima onda treba da ih mijenjamo. Autonomiju Univerziteta treba da poštujemo i podržavamo i ja prosto ne mogu da idem suprotno odluci te ustanove", kazao je Abazović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović ukazala je na to da je odluka donešena na osnovu analize Pravnog fakulteta.

"Postoje profesori koji imaju nove ideje u vezi sa rješavanjem ovog problema", kazala je Novaković Đurović.

 
Podijelite na: