Društvo

Vijesti iz društva

MINISTARSTVO PRAVDE: UTVRĐEN KONAČNI TEKST ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE

MINISTARSTVO PRAVDE: UTVRĐEN KONAČNI TEKST ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE

05.08.2022 / 16:11

Ministarstvo pravde saopštilo je da je danas zaokružen proces sagledavanja preporuka od strane evropskih partnera i da je utvrđen tekst Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Radna verzija dokumenta, kako su kazali, biće proslijeđena međunarodnim ekspertima na uvid nakon prevođenja na engleski jezik.

"Nova verzija ovog dokumenta je plod intenzivnog rada u posljednjih nekoliko sedmica, a sve sa ciljem što kvalitetnijeg izgleda, nadamo se, budućeg Zakona koji će regulisati ovu materiju", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da je taj Nacrt Zakona samo jedan u nizu aktivnosti koje je Ministarstvo pravde sprovelo u proteklih 100 dana u cilju jačanja vladavine prava u našoj državi i, kako su dodali, u tijesnoj je vezi sa izmjenama drugih pravnih akata koji su trenutno u postupku javne rasprave.

Iz tog vladinog resora još jednom su pozvali stručnu javnost da obrati pažnju na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore i Nacrt Zakonika o krivičnom postupku, kao i da svojim prijedlozima i sugestijama daju doprinos za pripremu što kvalitetnijih legislativnih akata.

"Podsjećamo i da smo u prethodnom periodu pripemili izmjene i dopune Zakona o upravnom sporu a sve sa ciljem unapređenje efikasnosti rada Upravnog suda Crne Gore i djelotvornosti pravne zaštite stranaka u postupku pred ovim sudom, kao i zbog smanjenje troškova koji se plaćaju zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku u upravnom postupku i upravnom sporu", navode iz Ministarstva pravde.

Ističu da su formirali Komisiju za izradu Građanskog zakonika Crne Gore kao i Radni tim za proces racionalizacije pravosudne mreže čiji se prvi rezultati, kako su kazali, očekuju tokom jeseni.

Izvor: Portal Dan

Podijelite na: