Društvo

Vijesti iz društva

POJAS GAZE – DEVETORO POGINULIH, VIŠE OD 40 RANJENIH

POJAS GAZE – DEVETORO POGINULIH, VIŠE OD 40 RANJENIH

05.08.2022 / 21:25

Najmanje devet osoba je poginulo, a 44 ranjeno kada su izraleske snage bombardovale Pojas Gaze, saopštili su tamiošnji zdravstveni zvaničnici. U centralnom dijelu Izraela čuju se sirene za vazdušnu opasnost. Egipatska državna telvizija prenijela je da Kairo želi da posreduje između dvije strane.

Izraeske odbrambene snage tvrde su da su gađani ciljevi palestinskog pokreta Islamski džihad u kome je likidiran viši komandant.

Rojters prenosi poruku Islamskog džihada koji je pozvao na odmazdu u kojoj bi meta mogao da bude Tel Aviv.

U međuvremenu, u centralnom dijelu Izraela začule su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms of Izrael.

Zdravstveni zvaničnici u Palestini saopštili su da je najmanje devet ljudi, uključujući petogodišnje dijete, ubijeno i da su 44 osobe ranjene u napadima.

Portparol izraleske vojske je rekao da se procjenjuje da je ubijeno oko 15 "terorista", dodavši da nema precizne podatke o žrtvama.

Izraelski vojni radio objavio je poziv vojnim rezervistima koji žive blizu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine.

Zvaničnik palestinskog Islamskog džihada potvrdio je da je Tajzir el Džabari, koga je izraelska vojska opisala kao glavnog koordinatora Islamskog džihada i Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu, kada su bombe pogodile nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

U međuvremenu, egipatska državna televizija javila je da će Kairo posredovati između Izraela i Palestine kako bi se spriječila dalja eskalacija.

Udari su uslijedili nakon što je Izrael uhapsio Basama el Sadija, jednog od vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom racije u okupiranom gradu Dženinu na Zapadnoj obali ranije ove nedjelje.

Zbog straha od osvetničkih akcija, izralske snage zatvorile su sve prelaze ka Gazi i neke obližnje puteve, dodatno ograničavajući kretanje Palestincima.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da je cilj ove operacije "uklanjanje konkretne prijetnje građanima Izraela i civilima koji žive u blizini Pojasa Gaze."

Podijelite na: