Društvo

Vijesti iz društva

BJELICA DOBITNIK NAGRADE - FIEP EUROPE THULIN AWARD

BJELICA DOBITNIK NAGRADE - FIEP EUROPE THULIN AWARD

16.08.2022 / 17:26

Na 32. Svjetskom kongresu FIEPS i 15. evropskom kongresu najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award” će biti dodijeljena crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja – FIEP EUROPE.
Finski grad Vierumaki će, kako se navodi, naredne nedjelje biti domaćin ovog grandioznog skupa na kojem će Bjelica u Finskoj primiti priznanje u okviru svjetskog kongresa.

“”FIEP Europe Thulin Award” je priznanje koje je ustanovljeno tek 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na evropskom nivou iz oblasti sportskih nauka. Učesnici najznačajnijeg svjetskog kongresa FIEPS imaće trodnevni stručni rad , a u toku trajanja istog profesor Bjelica će dobiti najznačajnije priznanje potvrđeno je iz Crnogorske sportske akademije”, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, FIEP (Federation Internationale D”education Phisique) je osnovan još davne 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

“Bjelica je autor i koautor 74 knjige koje su univerzitetski udžbenici , naučne studije , naučne monografije i serijske publikacije. Objavio je preko 400 naučnih radova među kojima su i oni u najprestižnijim svjetskim naučnim časopisima koji su dostupni u najprestižnijim svjetskim bazama”, navodi se u saopštenju.

Podijelite na: