Društvo

Vijesti iz društva

ŠEF SZO: KRAJ PANDEMIJE SE NAZIRE, ALI NIJE TAKO BLIZU

ŠEF SZO: KRAJ PANDEMIJE SE NAZIRE, ALI NIJE TAKO BLIZU

22.09.2022 / 22:18

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da se kraj pandemije koronavirusa svakako nazire, ali da nije blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošlog vikenda.

“Dvije i po godine sproveli smo u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je Ghebreyesus danas na konferenciji u New Yorku, gdje učestvuju na sjednici UN-ove Generalne skupštine.

Bajden: “U SAD-u je pandemija gotova.” Ghebreyesus: “Vidjeti kraj ne znači da smo na kraju”

“No još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su prepreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”, naglasio je. Njegova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Džo Bajdena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

No i Ghebreyesus je prošlog vikend bio optimističniji. Danas je pokušao pojasniti.

“Na konferencijama u posljednja dva vikenda rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj. I jedno i drugo je istina. Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta”, istakao je.

“Pandemija se može razlikovati u pojedinim zemljama”

Odgovarajući na pitanje o Bajdenovoj izjavi, Maria Van Kerkhove, stručna upravnica kancelarije za upravljanje epidemijom korone u WHO-u, istakla je da organizacija želi svladati krizu, priznavši da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Ghebreyesus je podsjetio da nedjeljni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek deset odsto od najvećeg broja umrlih u januaru 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva je vakcinisano, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

“No 10.000 umrlih na nedjelju je 10.000 previše. Moramo se nadati da možemo, i hoćemo, stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No još nismo u tome uspjeli”, zaključio je šef UN-a.

Izvor: Hina

Podijelite na: