Društvo

Vijesti iz društva

VUKOVIĆ: BORBA PROTIV NASILJA  MORA BITI ODLUČNA, UPORNA I SVAKODNEVNA

VUKOVIĆ: BORBA PROTIV NASILJA MORA BITI ODLUČNA, UPORNA I SVAKODNEVNA

24.11.2022 / 13:46

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava sjutra, Skupština Opštine (SO) Nikšić u “Tehnopolisu” je organizovala panel diskusiju “ Niste same”. Događaju je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sa saradnicima, kao i čelnici opštinskih sekretarijata, ustanova i preduzeća.

 Ujedinjene nacije su 1999. godine,  podsjetio je predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković koji je otvorio diskusiju, rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 “Na nama je da uradimo sve da taj datum ne bude samo “mrtvo slovo” na papiru, povod za jednodnevne edukativne radionice, okrugle stolove, isprazne osvrte uz par kurtoaznih riječi… sve bez nekog konkretnog rezultata. Ljepši pol na svim meridijanima, pa i u Crnoj Gori i Nikšiću, svakodnevno biva izložen nasilju. Stoga i naša borba mora biti odlučna, uporna i, što je najvažnije – svakodnevna!”, istakao je Vuković.

 Kako je rekao, nasilje u porodici, a naročito nasilje nad ženama prilično je stigmatizovana tema o kojoj se nedovoljno često govori, i koja se veoma rijetko prijavljuje. Podaci OEBS-a o nasilju nad ženama u Crnoj Gori, naveo je Vuković,  pokazuju da skoro svaka peta žena, odnosno, da je 19% njih iskusilo nasilje nakon svoje 15. godine. Tri od deset žena (ili 31%) je izjavilo da su doživjele neki oblik fizičkog nasilja od strane odrasle osobe prije svoje 15. godine. Vuković naglašava da posebno zabrinjava činjenica da čak jedna trećina ispitanih građana i građanki smatra da žene i djevojke daju lažne tvrdnje o psihičkom nasilju samo da bi skrenule pažnju na sebe, što donekle i objašnjava tvrdnju – da se o nasilju rijetko govori i da se rijetko prijavljuje.

 “I ovih par podataka dovoljni su da ukažu na neophodnost sistematskog rada na prevenciji nasilja, pri čemu svi društveni segmenti moraju da se uključe, u skladu sa vlastitim ingerencijama i mogućnostima. Stoga, neka današnja panel diskusija bude važan korak u tom smjeru i doprinos budućoj, zajedničkoj borbi. I ovu priliku iskoristiću da istaknem istinsku spremnost lokalnih vlasti da se uključe u pronalaženje najboljih modela borbe i podrške žrtvama nasilja. Nasilje nad ženama je, prije svega, kršenje elementarnih ljudskih prava, a sa tim se sigurno nećemo pomiriti. Takođe, to je ogroman problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posljedicama kako za pojedinca, tako i za porodicu i društvo u cjelini. Posledice nasilja su dalekosežne i odražavaju se na ukupno zdravlje žena, u svim fazama njihovog života. A, obaveza svih nas je da javno zagovaramo politiku suzbijanja nasilja i diskriminacije i da promovišemo toleranciju, kao jedno od kamena-temeljaca svakog društva koje jeste, ili bar želi da postane građansko”, zaključio je Vuković.

 

Učešće u diskusiji uzeo je i predsjednik Opštine Marko Kovačević koji je, uz Tolstojev citat – “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna nesrećna je na svoj način.”, istakao da se često ne shvata razlika između žrtvovanja za porodicu i preuzimanja uloge žrtve.

Takođe, Kovačević je apostrofirao da će Opština uvijek biti tu da pomogne žrtvama nasilja i doprinese čuvanju dostojanstva žena!

Policijska statistika pokazuje da Nikšić, kada je porodično i nasilje u porodičnoj zajednici ,  prednjači u Crnoj Gori. Odnosno, prema prošlogodišnjim podacima odmah je  nakon Podgorice.

 “Za deset mjeseci ove godine  ukupno su podnijete 24 krivične prijave, što je najviše za sada, a još nije ni kraj godine. 20 prijava je zbog nasilja u porodici I porodičnoj zajednici, tri za nedavanje izdržavanja i jedna za oduzimanje maloljetnog djeteta (otac je dijete oduzeo majci). Ove godine ubjedljivo najviše imamo prekršajnih prijava, ukupno 306 za deset mjeseci, 244 prijave su protiv osoba muškog pola i 62 protiv lica ženskog pola. Od počeka godine izdato je 19 naređenja za udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje, 118 zaštitnih mjera je izrečeno na naš predlog ka drugim organima.Tokom ove godine ukupno 21 žrtva nasilja u porodici je smještena u SOS sklonište, 8 žena i 13 djece”, naveo je Peković.

 Kada je nasilje u pitanju on smatra da nije dobra zakonska regulativa, niti su predvijeđene kazne za nasilinike adekvatne.

 “Da bismo nešto suzbili i smanjili stopu kriminaliteta moramo imati dobre zakone i zakonsku regulative”, naglasio je Peković.

 CB Nikšić od 2011. godine ima jedinicu odnosno Referat za porodično nasilje i maloljetničku delikvenciju, a od ove godine i prostoriju za boravak žena i djece žrtava nasilja do odlaska u SOS sklonište. Prostoriju im je donirala Ambasada Britanije.

 O iskustvu kao žrtve porodičnog nasilja na panel diskusiji govorila Đulija Bulajić iz Herceg Novog, koja je nasilje od supruga i njegove porodice trpljela tri godine. Bila je, kaže, bez podrške institucija kojima je prijavljivala nasilje.

 “Da nije bilo SOS linije  Nikšić mislim da bih i dan danas boravila u toj  zajednci koja je bila loša po mene. Trpljela i fizičko i pihičko nasiljke od svog bivšeg muža, njegove čitave porodice. Ta osoba, takva kakva je, uspjela je bez pravnog osnvoa da mi uzme maloljeno dijee i zdraži ga kod sebe. I tu su instutucije zakazale i upravo zbog toga ja nemam nikakvu komunikaciju sa djetetom”, kazala je Bulajić.

 Izvršna koordinatorka  NVO SOS telefon Nikšić Nataša Međedović govorila je o toj organizaciji koja je osnovana prije 25 godina, njihovim projektima i trudu da pomognu žrtvama nasilja.

 Na panel diskusiji govorili su i sekretar  Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović, kao i  zamjenica predsjednice  Savjeta za ravnopravnost polova Ksenija Milović.

 Biljana Brašnjo

 Foto:Portal RTVNK

 

 

 

 

 

 

Podijelite na: