Društvo

Vijesti iz društva

MITROPOLIT JOANIKIJE: SVETINJE NA KOSOVU I METOHIJI SU U VELIKOJ OPASNOSTI

MITROPOLIT JOANIKIJE: SVETINJE NA KOSOVU I METOHIJI SU U VELIKOJ OPASNOSTI

24.11.2022 / 16:12

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog, liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Sasluživalo mu je sveštenomonaštvo Cetinjskog manastira i sveštenstvo cetinjskog arhijerejskog namjesništva.

Mitropolit Joanikije je, kako se navodi na zvaničnom sajtu Mitropolije, u liturgijskoj besjedi podsjetio na riječi Svetog Petra Cetinjskog iz vremena Karađorđevog ustanka upućene ondašnjem igumanu dečanskom Danilu Kažanegri, Paštroviću da radi sigurnosti prenese mošti Svetog kralja u Crnu Goru.

“To je samo jedno od svjedočenja iz naše istorije vezano za čudotvorne mošti Svetoga kralja dečanskoga. Njegovo ime se stalno pominjalo otkad se on čudesima počeo projavljivati dajući iscjeljenja svima koji mu s vjerom pristupaju. Njega je srpski narod poštovao kao svoga zaštitnika, kao zaštitnika vjere i slobode otadžbine, naročito u vremenima turskog ropstva”, rekao je on.

Dodao je da se svuda, zajedno sa Svetima Simeonom i Savom, slikaju njegove freske i ikone.

“Evo ovdje, u Crnoj Gori – manastir Morača, Piva, Ostrog – svuda se u to vrijeme, uz freske i ikone Svetoga Simeona i Save slikaju i ikone i freske Svetoga kralja Stefana Dečanskog. Jer, on je činio velika čudesa. I ne samo to nego se narod sjećao i njegovih djela u slavu Božiju za vrijeme njegovoga života”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je podsjetio da je naš narod manastir Dečane uvijek pominjao kao jednu od naših najvećih svetinja.

“Tako je bilo – tako je i ostalo. A ovdje u Crnoj Gori treba da se spomenemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Kao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru”, rekao je mitropolit Joanikije.

Kad su pokušali da pretumače Njegoša, rekao je mitropolit Joanikije, onda tu nema kraja.

”Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Kosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene”, objasnio je on.

On je rekao da se nada da su naše svetinje već sada zaštićene.

“Ali svetinje na Kosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo. A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu”, upozorio je mitropolit Joanikije.

Rekao je da turska vlast nije htjela da mijenja identitet srpskih svetinja.

“Ove sadašnje vlasti to hoće. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božji ugodnici – Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svjedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje. Naravno, one nijesu duhovno i kulturno blago samo srpskog naroda nego pripadaju duhovnom i kulturnom blagu Evrope i svijeta. Ali mora sve imati svoje ime. I treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg Boga su podizane te svetinje. Ne može biti nikako drugačije”, poručio je mitropolit Joanikije.

Kazao je da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i Crkvi njegovoj i nikome drugome.

“Ne bilo kojoj državi nego Bogu i svojoj vjeri i Crkvi Božjoj, svetoj i istinitoj lađi spasenja cijeloga svijeta. Draga braćo i sestre, neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima”, zaključio je mitropolit Joanikije.

Izvor, foto: mitropolija.com

 
Podijelite na: