Broj romske djece u nikšićkim vrtićima konstantno raste: Kroz igru sa vršnjacima do bolje socijalizacije

Dječji život je poput komada papira, na koji svako ostavlja bilješku, kaže kineska poslovica.

Te “bilješke” često odrede životni pravac djeteta i ostanu dio nas i do poznog doba, a kako postajemo stariji sve ih je teže prepravljati. Da bi one bile što prihvatljivije i što manje za “ispravku” potrebno je što zdravije odrastanje, a u tome, kod velikog broja djece u današnjem vremenu, ima značajan uticaj i boravak u predškolskim ustanovama.

Boravak u predškolskim ustanovama od velikog je značaja za socijalizaciju djece, što je slučaj svakako i za djecu osjetljivih grupa.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. februara,  u VJ „Pčelica“ u Nikšiću, krajem prošlog mjeseca organizovano je niz aktivnosti u cilju promocije jezičke kulturne raznolikosti, kao i značaju njegovanja svog maternjeg jezika. Tom prilikom održana je radionica u koju su bila uključena i djeca Romske i egipćanske (RE) populacije iz tog vrtića.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti, uz one svakodnevne koje Javna predškolska ustanova (JPU) “Dragan Kovačević” realizuje i za djecu RE populacije.

Sve veće povezanost i komunikacija ove ustanove sa RE zajednicom u Nikšiću i sve bolja organizacija u radu doveli su do toga da se broj djece iz romske zajednice koja borave u vrtićima konstantno povećava, a naročito je taj broj porastao u ovoj godini.

“Kao što se trudimo da unaprijedimo rad kompletne ustanove, tako želimo da što veći broj djece RE populacije uključimo u naš rad i možemo biti zadovoljni kako se sve to odvija. Bilježimo konstantan rast broja djece iz ove populacije koja redovno borave u vrtićima. Prošle godine je u vrtićima bilo 26 djece iz RE populacije dok je ove godine uključeno njih 42. Ova djeca su uključena u sve aktivnosti podjednako kao i ostala uz još neke posebne akcije koje organizujemo za njih, kao što je to na primjer povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma. Sva djeca RE populacije koja su upisana u JPU “Dragan Kovačević“ Nikšić su uključena u redovan program koji se realizuje u našoj Ustanovi, a planirane su godišnjim planom i programom“, naglašava pedagogica Jelena Marković.

I ako se rezultati ne mogu vidjeti odmah, Marković smatra da cjelokupna njihova aktivnost i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu djeluje pozitivno i da su rezultati mnogo vidljiviji na duže staze. U cilju uključivanja što većeg broja djece RE populacije u pretškolsko vaspitanje, pedagozi iz vrtića par puta godišnje zajedno sa medijatorom obilaze romska naselja u Nikšiću.

“Cilj ovih posjeta je taj da podignemo svijest kod roditelja djece RE populacije o značaju ranog obrazovanja za njihovu djecu i informisanje roditelja o upisu za sledeću školsku godinu. Tokom posjete sa roditeljima razgovaramo o značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja za dalji razvoj djece, da dijete kroz igru sa svojim vršnjacima najbolje uči. Naglašavamo da će dijete kroz igru naučiti mnogo toga, da ljepše govori i da se ljepše ponaša, da se čuva i da se brine o sebi  i drugima. Takođe, boravak u vrtiću za djecu RE populacije je besplatan. Roditelji nam ističu da im je veliki problem prevoz djece, jer su vrtići udaljeni od njihovog mjesta stanovanja. Sa ovim problemom smo već upoznati od ranije, pa smo se povodom toga obraćali Ministarstvu prosvjete kako bismo nabavili potrebno vozilo i olakšali ovoj djeci dolazak u vrtić. Smatramo da bismo na ovaj način povećali obuhvat djece RE populacije predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i postavili im temelje za dalje školovanje“, navodi Marković.

U rad sa djecom RE populacije učestvuje i psiholog u ovoj ustanovi Radovan Cicmil, koji ističe bitnost zajedničkih aktivnosti ove grupe djece sa djecom većinske populacije, a koja se ogleda i u tome da jedni od drugih mogu dosta da nauče i usvoje određene obrasce ponašanja.

“Kao grupa koja se susreće sa većim poteškoćama u samoj socijalizaciji od ostalih grupa, naravno da boravak djece RE populacije u predškolskim ustanovama ima veliku ulogu i za njihovo dalje školovanje i integrisanje u društvo. Sve one moguće predrasude koje im “prijete” da budu usvojene još od malih nogu, a sa kojima se oni svakako ne rađaju, što prije će biti svedene na minimum ukoliko se uključe u predškolsko vaspitanje. Pošto je kod djece veoma bitno razviti i osjećaj tolerancije i uvažavanje različitosti svakako da su zajedničke aktivnosti djece iz različitih grupa najbolji put da se dođe do željenog efekta i čini se da je dovoljno voditi se time da bi se sprovodila uspješna misija. Upravo i naša ustanova već godinama nastoji da i napravi iskorake i kada je uključivanje djece RE populacije u pitanju i mislim da uspijevamo u tome”, ističe psiholog u vrtiću Radovan Cicmil.

NIKŠIĆ PROGNOZA