Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ABAZOVIĆ: LAJČAK DA POMOGNE DA SE RIJEŠE NEDOUMICE

14.09.2021
image

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović zadovoljan je sastankom sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) Miroslavom Lajčakom. On je kazao da se njihova mišljenja podudaraju i izrazio očekivanje da Lajčak kao iskreni prijatelj Crne Gore pomogne da se, kako je kazao, neke nedoumice prevaziđu i konačno fokus stavi na prave teme.

Abazović je nakon sastanka sa Lajčakom izrazio zadovoljstvo sastankom i kazao da specijalni izaslanik Evropske unije
najbolje razumije region Zapadnog Balkana i politička karetanja koja se dešavaju.

"Smatram da je za Vladu Crne Gore od izuzetne važnosti da još jednom demonstrira i simbolički i suštinski da u vrhu svih prioriteta našeg djelovanja treba da bude evropska agenda bez obzira na neke izazove koji su se pojavili prehodnih dana i koji će se pojavljivati i ubuduće, da ono što treba da bude naš glavni cilj jeste reformski put, onošto jeste naš put ka EU i ispunjavanje naših baveza", kazao je Abazović u izjavi za TVCG nakon sastanka sa Lajčakom u Briselu.

On je dodao da je sa specijalnim izaslanikom Evropske unije podijelio razmišljanja oko toga kako se razvijaju procesi u Crnoj Gori, na šta treba staviti akcenat u narednom periodu.

"Mislim da smo tu imali izuzetnu podudarnost između njegovih i mojih stavova. Očekujem da on kao iskreni prijatelj Crne Gore pomogne da se neke nedoumice prevaziđu i da damo konačno fokus na prave teme. To očekuju građani Crne Gore. Znate da više od 70% građana podržava članstvo u EU. Mi moramo da isporučimo rezulate. Jako sam zadovoljan i volio bih da način na koji gospodin Lajčak razumije dešavana u Crnoj Gori da i neki crnogorski političari to pecipiraju na sličan način", kazao je Abazović.

Abazović je kazao da podržava dijalog vlasti i opozicije.

"Mi moramo iznalaziti rješenja, Crna Gora nikome ne pripada manje ili više, to je naša zajednička država. Naša obaveza kao nosilaca javnih funkcija jeste da pronalazimo rješenja u dijalogu, da učinimo sve da se tenzije umanje sjednemo za sto i vidimo kao dalje. Ako to ne uradimo ja vjerujem da niko iz toga neće izaći kao pobjednik. Izazivanje tihog konflikta, polarizacije javne scene i građana, ne ide u prilog nikome osim strukturama koje su i do sada djelovale destrutivno", kazao je Abazović.

Izvještaj o napretku očekuje da bude objektivan.

"Nije sporno da će biti stvari na kojima će se izraziti kritika, ali u nekim poglavljima će se konstatovati i određeni napreci. Ne možemo da osporimo da su rezulati desili i u sferi finansija i u sferi bezbjednosti. Radi se na suzbijanju organizovanih kriminlanih grupa, šverca cigareta i narkotika ali se mora priznati da se nekim segmentima mora dati gas, i da pristup koji je u leru, nije doba za građane i vladu. Očekujem objektivan pristup. To treba doživjeti kao podstrek da treba dodatno raditi u segmentima u kojima se ne budu ocijenili kao zadovljavajući a u segmentima u kojima ima napretka da se dinamika nastavi i ako bude prostora ona poboljša", zaključio je Abazović.

Podsjećamo, Abazović boravi u službenoj posjeti Belgiji. Planirano je da se danas sastane i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom i potpredsjednicom Vlade Kraljevine Belgije, Sofi Vilmes.