Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BEGIĆ: NEĆE BITI ZATVARANJA GRANICA

24.09.2020
image

Nagli skok broja zaraženih od korone u Crnoj Gori posljedica je nepoštovanja mjera i raznih dešavanja u prethodnom periodu. Ipak neće više biti zabrana dolazaka u Crnu Goru, ni iz Srbije, niti iz ostalih djelova regiona - kaže za Nova.rs epidemiolog Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Jasno je svima, pa i laicima, da je nagli skok broja zaraženih od novog koronavirusa u Crnoj Gori posljedica nepoštovanja preventivnih mjera, kao i svih društveno-političkih dešavanja u prethodnom periodu. Ta dešavanja su se prije svega odnosila na masovna prije i post izborna okupljanja, na kojima je bilo evidentno flagrantno kršenje i nepoštovanje mjera i preporuka namijenjenih sprječavanju širenja i prevencije oboljevanja od novog koronavirusa. U trenutku kada je transmisija virusa široko uspostavljena u svim lokalnim zajednicama pitanje krivice je izgubilo smisao te je u ovom trenutku znatno svrsishodnije posvetiti se suzbijanju oboljevanja koje zahtijeva društveni konsenzus i jedinstvo, prije nego prstom upirati u bilo koga. Situacija je jasna, da smo se svi pridržavali mjera, i da su svi pozivali na poštovanje preporuka Instituta, ovakvog nivoa oboljevanja ne da ne bi bilo, već upravo suprotno, epidemiološka siuacija bi bila mirna i pod punom kontrolom", navodi Begić.

Dodaje i da prateći iskustva iz država okruženja, Evrope i skoro cijelog svijeta, uporednu praksu u njima, a posebno prateći dostupne rezultate mnogih naučnih studija, uključujući i one iz oblasti društvenih nauka, jasno je da mjere zatvaranja države, dugoročno gledano, imaju znatno veće protivepidemijske efekte.

One nose i potencijalno znatno veću štetu kako po ekonomiju, tako i po mnoge aspekte zdravlja u poređenju sa protivepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Dakle, jasno je i nesumnjivo dokazano da jednostavne, jeftine i lako sprovodljive mjere, poput nošenja maski, držanje fizičke distance kada god i gdje god je to moguće, kao i često praktikovanje higijene ruku, ne samo da daju rezultate, već su i održive mjere koje omogućavaju društvu da funkcioniše.

"Zatvaranje gradova, ograničavanje prava kretanja za kompletnu populaciju, i druge drakonske mjere su samo krajnja instanca kojoj će se pribjeći onda kad se uoči da indikatori oboljevanja i hospitalizacije prijete da ugroze normalno funkcionisanje društva i zdravstvenog sistema. Iako smo svjedoci da se pojedine države, gradovi ili delovi gradova ponovo stavljaju u karantin, za sada se tako drastične mjere pokušavaju izbjeći u Crnoj Gori. Moguće je da u pojedinim gradovima dođe do skraćivanja vremena rada ugostiteljskih objekata ili u krajnjoj mjeri do njihovog zatvaranja, ali se nadamo da ćemo adekvatnom kontrolom, i insistiranjem na sprovođenju opštih mjera prevencije i visokim stepenom društvene odgovornosti uspjeti da izbjegnemo taj scenario" ističe Begić.

Kako kaže, u ovom trenutku nivo lokalne transmisije kod nas je je takav da importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg širenja infekcije. Samim tim nije opravdano očekivati da se uvode mjere zabrane međunarodnih putovanja, ni zabrane dolazaka iz Srbije, niti iz drugih zemalja u Crnu Goru, koje ne bi imale efekta i koje nemaju većeg epidemiološkog smisla.