Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

HRAPOVIĆ: GRAĐANI NEĆE BITI USKRAĆENI ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

09.10.2019
image

Ministar zdravlja Kenan Hrapović poručio je da građani, ljekove kojih trenutmno nema u državnim, mogu nabaviti u privatnim apotekam. Kazao kako neće građani neće biti uskraćeni za zdravstvenu zaštitu.

Hrapović tvrdi da je redovna pojava da tender za nabavku ljekova ne uspije i da se to dešava u svim zemljama svijeta, pa tako i kod nas.

On je to kazao novinarima u parlamentu nakon sjednice Odbora za zdravstvo, a nakon što je dnevni list Dan objavio informaciju da zbog poništenog tendera za nabavku 57 vrsta ljekova, građani u apotekama Montefarma i zdravstvenim ustanovama ne mogu da podignu veliki broj ljekova i terapija.

Ministar Hrapović napominje kako se često događa zbog toga što ih proizvođači određenih ljekova obavijeste da nijesu u mogućnosti da proizvedu određeni lijek.

“I to je tačno definisano ugovorima koje oni potpisuju sa crnogorskim zdravstvom da nas na vrijeme upozoravaju da ne mogu da naprave lijek. Država tu preduzima svoje mjere, a to je da se nađe dekvatna zamjena kako građani ne bi ostali bez potrebne terapije”, rekao je Hrapović

Ministar je govoreći o ovom pitanju napomenuo kako su i privatne apoteke dio mreže zdravstvenih ustanova, te da to znači da građani mogu da dobiju svoj lijek u bilo kojoj apoteci.