Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

KRIVOKAPIĆ: U TEMELJNOM UGOVORU SPORNA IMOVINSKA PITANJA I BROJ VJERSKIH PRAZNIKA

10.06.2021
image

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je u emisiji Načisto na televiziji Vijesti da su dvije tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a tiču se broja vjerskih praznika i imovinskih pitanja. On je kazao i da je imao informacije da mu se spremalo hapšenje u Podgorici da je potpisao Temeljni ugovor u Beogradu, koji je protivustavan.

 

“To je podrazumijevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani”, rekao je on.

Krivokapić je kazao da jeste vjernik, ali i da ima obavezu da štiti državu.

Prema njegovim riječima, “čuo je” da mu se spremalo hapšenje da je potpisao Temeljni ugovor u Beogradu, koji je protivustavan.

“Pa znate ko može da hapsi, a to je specijalni državni tužilac”, rekao je on, odgovarajući na pitanje ko mu je spremao hapšenje.

Sa Temeljnim ugovorom upoznao Bečića i Abazovića

 

Premijer je kazao da je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića upoznao sa Temeljnim ugovorom one večeri kada je otputovao za Beograd.

“U četvrtak sam imao informaciju da treba dođem do Beograda. Obavijestio sam potpredsjednika Vlade o tom putu, i to je prvi put da sam je Abazović upoznat sa Temeljnim ugovorom. Upoznao sam i predsjednika parlamenta Bečića”, rekao je on.

Istakao je da nije imao namjeru da potpiše ugovor u Beogradu, jer zastupa državu.

Dok sam ja premijer u Vladu mogu samo eksperti

Govoreći o planovima u vezi sa rekonstrukcijom Vlade, on je poručio da jedino ekspertska Vlada Crnoj Gori može donijeti dobro.

“Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Ako postoji neko mjesto upražnjeno, dodao je, na to mjesto može doći samo ekspert, a ne političari.

“U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata”, rekao je Krivokapić.