Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MUGOŠA: BROJ PREMINULIH GOVORI O OZBILJNOSTI INFEKCIJE

10.08.2020
image

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da zabrinjava visok stepen smrtnosti od koronavirusa, podsjećajući da virus bira najranjivije, one koji uglavnom imaju neku hroničnu bolest.

"Jeste da su većina umrlih imali komorbiditete i teške bolesti, ali to nije značilo da moraju umrijeti sad. Moglo je to biti za nekoliko mjeseci, godina, ali nije moralo sad", istakao je on.

On je istakao da broj preminulih dovoljno govori o ozbiljnosti infekcije.

"Svaka neopreznost dovodi u opasnost sve, a pogotovo najranjivije da se inficiraju. Svi neka se preispitaju, svi znaju sa čime se suočavamo, kako se virus prenosi i koje su mjere koje nas čuvaju," podsjetio je Mugoša.

Trenutno je na liječenju 158 pacijenata sa koronavirusom, od čega 31 u Kliničkom centru Crne Gore, saopštio je doktor Saša Radović.

Na raspolaganju je 260 raspiratora, 171 u KCCG, a 89 u drugim bolnicama, istakao je on.

Na koronavirus je pozitivno 68 zdravstvenih radnika, od čega 11 doktora, 47 tehničara i medicinskih sestara i 10 nemedicinskih radnika, dok je u samoizolaciji 27 zdravstvenih radnika.

Na pitanje kada se mogu očekivati popuštanje mjera za građane i za vjerske obrede, s obzirom na to da je NKT jutros dozvolilo organizovanje političkih skupova do 100 osoba, Mugoša je rekao da je sve jasno definisano.

"Jedno je politićki stup kojim se tačno definiše i precizno sve, prisustvo na određenoj distanci. Sve je propisano tačno i kada je posrijedi olkupljanje u barovima i restoranima, isto tako i obredi su precizno definisani. Vjerski skupovi su zabranjeni zbog ponašanja koje se u tim situacijama rade, osobe se na saučešćima blisko pozdravljju i dovode u opasnost onu drugu osobu. Svaka propisana mjera je propisana da bi se spriječla opasnost. Mjere se nijesu poštovale i odraz svega toga je broj inficiranih i broj umrlih. Molim da se mjere poštuju ne putem sile, nego svojevoljno. Mjere su propisane u odnosu na sve kategorije, uvažavajući i okvir koji znači ekonomija, opstanak života, rada. Moramo naučiti da živimo s virusom, i uvažavajući na kraju i politički trenutak," naveo je on.

Trudimo se da epidemiološke mjere propišemo onako kako to odgovara trenutku, a sve da zaštitimo stanovništvo, istakao je on.