Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NEPOŠTOVANJE MJERA: IZREČENE KAZNE UKUPNE VRIJEDNOSTI 112 HILJADA EURA

16.09.2020
image

Od jula i stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti inspekcijske službe su obavile 21.528 pregleda i izrekle kazne prekršajnim nalogom u vrijednosti od 112.000 eura, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Do 9. septembra, kako su naveli, bilo je devet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je broj prekršajnih naloga iznosio 112.

"Zdravstveno-sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću, prepoznate su kao ključne inspekcije u ovoj situaciji, koje su u organizovanim aktivnostima kontrolisale poštovanje mjera definisanih Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je stupio na snagu 2. jula ove godine", kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli, kontrole su rađene u dijelu poštovanja mjera koje se odnose na obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za zaposlene, kao i nekorišćenje propisane zaštitne opreme zaposlenih i kupaca/korsnika usluga u objektima u kojima se obavlja trgovina i pružaju zanatske, turističke, ugostiteljske usluge i druge usluge, kao i drugih mjera koje se tiču nadzora inspekcija.

Dopunjenim Zakonom propisane kazne su od 2.000 do 20.000 za pravno lice i 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, te 350 do 6.000 eura za preduzetnika ako ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance, ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i drugo zaposlenima, dozvoli osobi bez zaštitne maske ulazak u trgovine, ugostiteljske, turističke i druge objekte, kazina, zanatske radnje, gradilišta, sredstva javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organe državne uprave i lokalne samouprave, ne dezinfikuje objekat ili sredstvo javnog prevoza ili prevoza zaposlenih.

Uz kaznu za prekršaj pravnom licu i preduzetniku može se izreći i zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci.

Zakonom su propisane i kazne od 500 do 2.000 za odgovorno fizičko lice u državnom organu, organu uprave, lokalne uprave i lokalne samouprave, ako ne obezbijedi poštovanje pridržavanja distance, ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu – maske i drugo zaposlenima, ne obezbijedi dezinfekciju objekta.

Kazne od 100 do 2.000 propisane su „za svako fizičko lice ako se ne pridržava fizičke distance, ne koristi masku i druga propisana zaštitna sredstva, uđe bez zaštitne maske u trgovinu, ugostiteljski, turistički ili drugi objekat, kazino, zanatsku radnju, gradilište, sredstvo javnog prevoza i prevoza zaposlenih, organ državne uprave i lokalne samouprave“.

 

IZVOR: Pobjeda