Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OD EU JOŠ 3,9 MILIONA EURA ZA EFIKASNIJE UPRAVLJANJE GRANICOM

02.12.2019
image

Evropska unija je, kroz program Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnji poslova.

Iz tog vladinog resora podsjećaju da je nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom za period 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, ovom uplatom, Evropska unija podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura. Kako su precizirali, dvije tranše od po 8 miliona uplaćene su u decembru 2016. i decembru 2018. godine.

"U prethodnom periodu, uz podršku Vlade Crne Gore i Evropske unije, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju.

Novcem Evropske unije, dodaju, završena je regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ističu da su snažno posvećeni daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti naše države i građana.

"Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u 2020. godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije", kazali su iz Ministarstva.

Planiraju izgradnju i rekonstrukciju graničnih prelaza – Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnju objekta za detaljnu kontrolu vozila na GP Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima. Predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za I i II liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema.