Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POMOĆ UGROŽENIM PORODICAMA U NIKŠIĆU

25.03.2020
image

Nastala epidemiološka situacija u svijetu i kod nas izazvana širenjem virusa Covid 19 u potpunosti je promijenila izgled redovne svakodnevnice, te na taj način uticala na mnoge aspekte života, pogađajući tako i one najugroženije, a to su djeca ugrožena životom i radom na ulici.

Dnevni Centar „Defendologija“ jedini je u Crnoj Gori koji se direktnim radom bavi sa ovom ugroženom kategorijom, ali i djecom koja iskazuju druge probleme u ponašanju u skladu sa licencom Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ovakva situacija primjer je i dokaz da su ljudi humana bića u čijoj je prirodi da pomažu jedni drugima.

"Teško je ne obratiti pažnju i ne pomisliti kako je ova situacija uticala na one koji su ostali bez redovnih primanja, onemogućeni da prihoduju makar dnevnicama, a posebno kako je djeci koja su ugrožena prosjačenjem i najčešće je obrok koji zarade na taj način i jedino što imaju, a Dnevni Centar njihovo sigurno okruženje. Vrlo svjesni ove situacije, danima smo nailazili na molbe korisnika Dnevnog Centra da nemaju osnovno i elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine. Ostati imun na suze djece nije odlika profesionalaca, posebno ne kada je situacija ovakva. Stoga smo prvu pravu pomoć i podršku pronašli u našim dugogodišnjim strateškim partnerima međunarodnoj organizaciji Save the children. Njihova pomoć bila je usmjerena i na korisnike i na zaposlene u Defendologija Centru, na šta im posebno dugujemo priznanje i zahvalnost", navodi se u saopštenju.

Obzirom na kritičnost situacije, posmatrajući iznova, svakog dana nove mjere zabrane Vlade Crne Gore u korist sigurnosti i bezbjednosti svojih građana, te prvenstveno restriktivne mjere kada su u pitanju nabavke hrane i nedostatak iste povremeno na lagerima, iz Defendologije odlučili su da se obrate prijateljima, čija humanost ni ovog puta nije izostala.

Količina prikupljene hrane aproksimativno je dovoljna za skoro mjesec dana i uručena je za 12 porodica koji spadaju u ugroženu kategoriju (prosjačenje). Riječ je o mnogočlanim porodicama koje broje iznad 9 članova uglavnom i nemaju nikakvih primanja.

"Veliku zahvalnost i podršku dugujemo kompaniji Popović d.o.o za donaciju u brašnu, sirari Miljanić za donaciju u siru, kompaniji Mesna industrija Goranović za donaciju u hrani, kompaniji NTC za smrznuti asortiman hrane i brašnu, Narodnoj Kuhinji Nikšić za pomoć u hrani, voću i povrću. Centar za afirmaciju RE populacije uz pomoć drugih donatora za 10 porodica obezbijedio je šampone, sapune i maske.
Dobra saradnja, razumijevanje i zajednički rad dugujemo i Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, sa kojima smo u saradnji obezbijedili pomoć i podršku za dodatni broj porodica, takođe cjelokupan proces pokazao je još jednom dobru saradnju sa Centrom za Romske inicijative i međusobno razumijevanje i podršku", zaključuje se u saopštenju Defendologije.