Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

STROŽE MJERE U PET OPŠTINA, ČEKA SE OBRADA PREOSTALIH REZULTATA IZ NJEMAČKE

17.10.2020
image

Institut za javno zdravlje je saopštio da je evidentno da je do pogoršanja epidemiološke situacije došlo u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i Žabljaku.

U tim opštinama stopa obolijevanja prešla je 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u grupu 3 opština u kojima će se od ponedeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela) i zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Takođe, kako je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje, u ovim opštinama škole će od ponedjeljka biti zatvorene i nastava će se odvijati na daljinu, po principu sistema "semafora" koji je usvojilo Ministarstvo prosvjete.

,,Trenutno nema opština u kojima je stopa obolijevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podrazumjevala i zanranu kretanja u periodu od 22:00 do 05:00 h", navode iz IJZ.

Kumulativna incidencija u Podgorici trenutno je 792,7 na 100.000 stanovnika te će odluka o eventualnom pooštravanju mjera u Glavnom gradu biti donešena nakon st Oatističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku.