Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

UBNOR I ANTIFAŠISTI VRATILI PETOKRAKU NA SPOMENIK

21.10.2020
image

Na raskrsnici puteva za Vraćenoviće, Velimlje i Viluse u Petrovićima, 42,5 km od Nikšića, podignut je spomenik od klesanog kamena iz okoline, u obliku piramide. Ovaj spomenik je, kako kažu iz UBNOR-a i antifašista Nikšića, često bio na meti vandala jer na vrhu spomenika stoji petokraka kao simbol jednog vremena u kojem je sloboda bila važnija od života.

,,Sa spomenika je nestala petokraka prije nekog vremena, a i zub vremena učinio je svoje pa je bila neophodna popravka. UBNOR i antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića su u septembru 2019. godine osvježili spomenik i na vrhu postavili petokraki koja je izlivena u Institutu za crnu metalurgiju. Crvena petekroka je ponovo na spomeniku zasijala. Prije izvjesnog vremena sa spomenika je ponovo nestala petokraka, tako da je spomenik ponovo oskrnavljen. Kome to smeta petokraka, te nestaje sa ovog kao i sa brojnih spomenika po Crnoj Gori?”, navodi se u saopštenju.

Možda to, kako kažu iz UBNOR-a i antifašista Nikšića, rade potomci onih koji su se borili protiv partizana, onih kojima smeta crnogorski antifašizam, onih koji narodnooslobodilačku borbu tretiraju kao bratoubilački rat veličajući Dražu Mihailovića,Pavla Đurišića, Baja Stanišića i druge zlotvore.

,,Traže pomirenje partizana i četnika noseći kokarde, četničkim vojvodama daju odlikovanja, pišu knjige veličajući borbu Draže Mihailovića i tražeći da se i po Crnoj Gori podižu spomenici četničkim zlikovcima, popove koljače proglašavaju svecima, ne priznaju Crnogorsku naciju i negiraju Crnogorsku državu. Zar posle 75 godina od oslobođenja moramo da čuvamo spomenike crnogorskih antifašista koji su sa zvijezdom petokrakom na kapi izvojevali slobodu i uspostavili ravnopravnost i jednakost za sve građane. UBNOR i antifašisti Nikšića ponovo su postavili petokraku na ovaj spomenik i ponovo će ako bude trebalo, jer Institut za crnu metalurgiju to odlično i sa zadovoljstvom radi, a petokrake koje su u našim srcima vječno će sijati i čuvati uspomenu na jedno slavno i herojsko doba koje niko i nikada ne može srušiti. Svi treba da shvate da je Crna Gora vječna i da u njoj ima mjesta za sve njene građane bez obzira na vjeru i naciju ili političko opredjeljenje”, dodaje se u saopštenju.