Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

VUČINOVIĆ I MULIĆ BORAVILI U RADNOJ POSJETI OPŠTINI NIKŠIĆ

08.11.2019
image

U radnoj posjeti Opštini Nikšić danas je boravila ministarka bez portfelja i predsjednica Komisije za elementarne nepogode, Marija Vučinović i direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić. Sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i pripadnicima direktorata, obišli su mjesta koja su pogođena poplavama Brezovik, Gornje Polje i Broćanac.

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremenskih uslova, situacija u Mokroj Njivi, Brezoviku, Gornjem Polju i Miločinima je bolja, međutim u Broćancu nivo vode je visočiji za oko metar i po, pa su kuće porodica Nikolić i dalje nepristupačne. Prema podacima sa kojima raspolaže Opština 47 objekata je bilo zahvaćeno vodom. Lokalna uprava u saradnji sa Vladinom Komisijom za procjenu šteta od elementarnih nepogoda će u što kraćem roku pokušati da utvrde kolike su štete.

„Očekujemo da će lokalna komisija vrlo brzo pristupiti izradi procjene šteta i mi ćemo isto tako brzo odreagovati na prikupljene zahtjeve. U kakvoj će formi biti zahtjevi, da li u formi pojedinačnih zahtjeva, da li odlukom Vlade da se pomogne samoj Opštini, to ćemo se naknadno dogovoriti, ali moramo najprije vidjeti kolika je procijenjena šteta“, istakla je ministarka Vučinović.

Iako su mještani ovih područja imali dosta poteškoća i materijalnih šteta, najbitnije je da ljudski životi nijesu bili ugroženi. Sistem zaštite je reagovao na pravi mogući način, a iz Direktorata za vanredne situacije poručuju da nema opuštanja.

“Najvažnije je da nijesmo imali tragičnih posljedica i učinili smo sve da se smanji šteta kao i da se zaštite građani i njihovi objekti. Ono što smo danas vidjeli na terenu jasno pokazuje da je ovdje bila velika i teška borba između čovjeka i prirode. Direktorat za vanredne situacije je sve vrijeme pratio situaciju u Nikšiću, imali smo konstantnu komunikaciju sa kolegama iz Službe za zaštitu i spašavanje i u skladu sa tim reagovali. Poslali smo jedan čamac sa kojim smo evakuisali porodicu Nikolić. Predstavnici Direktorata za vanredne situacije su bili stalno prisutni na terenu i upravo ta činjenica govori da je sinhronizovano funkcionisao sistem na lokalnom i na državnom nivou, što je najvažnije u ovakvim situacijama. Ustanovljeno je takođe da u Broćancu nivo vode još raste, te nastavljamo da pratimo situaciju, jer nema prostora za opuštanje, pošto nas, kako je najvaljeno, za vikend očekuju nestabilne vremenske prilike“, kazao je Mulić.

U selu Broćanac najugroženija su domaćinstva porodice Nikolić, čiju evakuaciju su juče završili pripadnici Službe zaštite i spašavanja. Voda je narasla skoro do drugog sprata, a do svojih domova Nikolići mogu samo čamcem i pogledom punim tuge.

Ovom prilikom predsjednik Opštine je podsjetio da bi projekat prevođenja dijela rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano, bio veliko rješenje, jer bi se tako višak vode odvodio u jezera i smanjio rizik od poplava.

„Da je taj projekat bio realizovan sva ta voda bi otekla u jezera Krupac, Slano i Vrtac, koja su bila skoro presušila i ovih posledica ne bilo. Dobro je i da mještani uvide da Zeta koliko god imali od nje povoljnosti, može da nanese i štetu kada nabuja. Nadamo se da ćemo u narednoj godini uspjeti da aktiviramo i EPCG kako bi se taj projekat što prije realizovao“, rekao je Grbović.

Za dane vikenda vremenska prognoza nije najsajnija, pa se sa padavinama mogu očekivati i nove poplave, pa su iz Direktorata građanima uputili apel da poštuju preporuke nadležnih organa i prate mete prognoze.

 Saša Krušić