Ekonomija

Vijesti iz ekonomije

CEDIS NIJE OBJASNIO KAKO NEĆE DIZATI CIJENE STRUJE

CEDIS NIJE OBJASNIO KAKO NEĆE DIZATI CIJENE STRUJE

26.11.2022 / 13:04

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS) nijesu pojasnili na koji način misle da ne dižu cijene svojih usluga u narednoj godini, odnosno da ne povećavaju cijene struje koje se formiraju od prenosa (CGES), distribucije (CEDIS) i aktivne energije (EPCG). Iz CEDIS-a su se prije nekoliko dana oglasili i saopštili da neće dizati cijene svojih usluga, iako su od septembra tražili povećanje prihoda koje utvrđuje regulator. Kako je i saopšteno iz REGAGEN-a, CEDIS je tražio povećanje prihoda za 35 odsto, a oni su im odobrili oko 23 odsto.

"CEDIS se više puta javno oglasio povodom obaveza, nadležnosti i odgovornosti u postupku odobravanja cijena i naknada za korišćenje distributivnog sistema, koje su sastavni dio tabela sa cijenama koje utvrđuje Snabdjevač – EPCG, a po kojima će se vršiti obračun i naplata utrošene električne energije u narednom regulatornom periodu koji počinje 1. januara 2023. godine. Stoga ćemo se uzdržati od daljih istupa na navedenu temu do sjednice Odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN), koja je zakazana za 29. novembar. REGAGEN ne odobrava, već utvrđuje regulatorni prihod i cijene za korišćenje mreže na osnovu relevantne dokumentacije koju dostavljaju energetski subjekti koji obavljaju regulisanu djelatnost shodno odredbama Zakona o energetici. Tokom kompletnog postupka CEDIS nastoji da, imajući u vidu globalnu energetsku i ekonomsku krizu, djeluje u pravcu ostvarivanja svojih interesa, a da pritom ne ugrozi interese domaćinstava i drugih krajnjih korisnika", kazali su iz CEDIS-a.

"Dan" ih je pitao zašto su iznenadno najavili da neće dizati cijene svojih usluga, s obzirom na to da mjesecima rade sve da povećaju prihode koje utvrđuje regulator, kao i na koji način to misle da urade: hoće li smanjivati troškove, to jest plate, ili možda broj radnika.

Izvor, foto: Dan

Podijelite na: