Ekonomija

Vijesti iz ekonomije

NOVLJANI PORUČILI DA NEĆE DATI MELJINE: BOLNICA SE GASI, VLADA NE REAGUJE

NOVLJANI PORUČILI DA NEĆE DATI MELJINE: BOLNICA SE GASI, VLADA NE REAGUJE

26.11.2022 / 14:02

Građani Herceg Novog neće dati bolnicu Meljine, odnosno neće dozvoliti da se ona ugasi. To je glavna poruka poslata sa jučerašnje dvočasovne blokade graničnog prelaza Debeli brijeg. Kako je najavljeno, premijer Dritan Abazović će naredne sedmice ovim povodom primiti predstavnike Opštine Herceg Novi.

Ključ za rješenje problema u kojima se nalazi bolnica, koja bi 1. decembra mogla da se ugasi, leži u Višem sudu, koji treba da ukine zabranu raspolaganja imovinom, kako bi država mogla da je vrati u sistem javnog zdravstva.

Zašto to prethodne vlade, ali i sadašnja, nisu uradile u minulih šest godina možda je najbolje opisao predsjednik skupštinske komisije za kontrolu postupaka privatizacije Maksim Vučinić.

"Imali smo dvije sjednice komisije i moram reći da se jedino ta grana vlasti obratila pažnju na ovaj problem i izašla u susret građanima. Na prvu sjednicu, uz obrazloženje da su ministar zdravlja i svi državni sekretari – i svi odgovorni koliko ih ima – na službenom putovanju, i to dok jedna bolnica ne funkcioniše, poslali su savjetnicu za droge. Na drugu sjednicu resorno ministarstvo nije nikoga poslalo, a državni sekretar iz Ministarstva finansija je rekao da se radi o garanciji pod oznakom tajnosti. Moram ovom prilikom da ih podsjetim da je bolnica u Meljinama privatna, data u bescjenje, nasušno potrebna građanima. Donijeli smo određene zaključke, dio je sličan zaključcima SO HN, međutim još nemamo odgovor od relevantnih institucija", kazao je Vučinić tokom obraćanja građanima okupljenim na graničnom prelazu.

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović konstatovao je da se od blokade organizovane prije tri sedmice nije mnogo toga promijenilo. Istakao je da je lokalna uprava, skupa sa predstavnicima bolnice, uložila ogroman napor da dođe do poboljšanja statusa te zdravstvene ustanove i da čuju rješenje iz Podgorice, ali ga do danas nisu čuli.

"Svi granični prelazi će biti blokirani dok ne čujemo rješenje i dok se to rješenje ne sprovede u djelo", poručio je Otović.

Potpredsjednik opštine Mirko Mustur istakao je da je do posljednjeg trenutka očekivao lijepu vijest, kako bi je saopštio upravo na ovom okupljanju, "ali je Vlada nijema".

"Neshvatljiv mi je uzrok ovakvog razvoja događaja i prikrivena odluka nekog da Novom ne treba bolnica", rekao je Mustur.

Glavna medicinska sestra u bolnici u Meljinama Vesna Manojlović naglasila je da ljekari i osoblje bolnice, iako bez redovne plate i honorara, stručno i odgovorno obavljaju svoj posao, i da zaposleni ne očekuju ni manje ni više od ulaska bolnice u sistem javnog zdravstva.

Odbornik GP URA Nikola Radman zatražio je podršku čitave Crne Gore jer, kako je rekao, građani Herceg Novog ne traže ništa drugo već elementarnu bolničku zaštitu u gradu koji broji skoro 40.000 stanovnika.

Prema riječima Zorana Lazarevića, odbornika Grupe građana "Novi pobjeđuje", suština je da nema odgovornosti u resorima čija je nadležnost ova bolnica, jer nemaju kapaciteta za sveobuhvatno rješenje.

"Jedini organ koji ovo može da riješi je Vlada Crne Gore, koja u potpunosti mora da preuzme odgovornost za sudbinu građana ovog grada. Imali smo prilike da budemo na razgovoru sa subjektima i organima koje prepoznajete kao učesnike u ovom postupku – Agencija za zaštitu konkurencije i ministarstava zdravlja i finansija. Jasno je da između tih organa ne postoji sinhronizacija, niti volja da se sinhronizuju kako bi riješili ovo pitanje", kazao je Lazarević.

V.d. direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Olivera Doklestić posebno je podvukla da bez bolnice Meljine nema ni instituta u Igalu, zapitavši da li je iko napravio analizu uništene privrede nekada jakog i dobro razvijenog i bogatog grada.

"Da li se iko zapitao gdje su pošle pare, jer da imamo Brodogradilište i hotele HTP "Boka", ne bi bio problem da izdržavamo bolnicu i zaposlene u njoj. Tada smo mogli i nije nam trebala Vlada da interveniše jer je Herceg Novi bio jak. Bez bolnice, mi smo grad koji treba da se zaključa. Shvatimo da je ekonomija ključna stvar u svemu", rekla je Doklestić.

Na kraju okupljanja, Otović je pozvao premijera Dritana Abazovića, ministre zdravlja i finansija Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića i sve koji su nadležni za rješavanje problema bolnice u Meljinama da ozbiljno shvate poruku da Novljani neće odustati od te bolnice.

Izvor: Dan

 
Podijelite na: