Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

IZ BUDŽETA OPŠTINE NIKŠIĆ OTIŠLO 1,8 MILIONA EURA ZBOG UJEDA PASA

05.10.2021
image

Ujedi pasa lutalica, te povrede na javnim površinama samo su neki od osnova zbog kojih brojni Nikšićani podnose tužbu protiv Opštine tražeći odštetu.

Prema podacima nikšićkog Udruženja za zaštitu životinja, u 71 odsto tužbi ljekarske izvještaje potpisao je jedan ljekar, a sporove protiv Opštine u ime građana zastupaju tri ista advokata.

Ponajviše od tih zahtjeva odnosi se na ujed pasa lutalica, kojih je, istina, veliki broj na gradskim ulicama, a zbog čega u prosjeku godišnje Opština sa Komunalnim preduzećem plati odštetu u ukupnom iznosu i do 250.000 eura, prenosi Dan.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništo Zoran Šoškić kaže da je situacija po tom pitanju alarmantna, pa će preduzeti aktivnosti kako bi se preispitala osnovanost tužbenih zahtjeva.

,,Opština je u poslednjih šest ili sedam godina po tom osnovu isplatila 1,8 miliona eura. Svaki dan nam se obraćaju sugrađani tražeći odštetu za te svrhe. Ima tu i zloupotreba, dobro profitiraju i advokati, tu su i veliki sudski troškovi i mislim da se mora naći rješenje" kazao je Šoškić za "Dan".

Prethodna vlast je, da bi smanjila te troškove, pokušavala sa građanima da postigne dogovor putem neposredne pogodbe. Ti oštetni zahtjevi bi se kretali, rekao je Šoškić, u iznosu od po nekoliko stotina eura, a daleko bi bili veći ako se uđe u sudski postupak.

,,Očekujemo da će po raznim osnovama lokalna uprava u narednom periodu, a iz prethodnih godina, platiti oko dva miliona eura. Ne znamo kada će ti postupci postati izvršni, ali je sada negdje od 330 do 340 odštetnih predmeta kod suda i uglavnom se odnose na ujede pasa i povrede, a ima nekih drugih", istakao je Šoškić.

Sklonište za napuštene životinje otvoreno je 2015. godine u selu Brestice koje je oko 20 kilometara udaljeno od grada. I azil, kaže Šoškić, stvara troškove i Opštini i Komunalom jer smatra da je objekat mogao biti izgrađen bliže gradu.

Iz nikšićkog Udruženja za zaštitu životinja navode da se zloupotrebama zbog ujeda pasa lutalica mora stati na kraj, a zahtjevi detaljno preispitati.

,,U prošloj godini imali smo slučaj da je u prvom mjesecu bilo 75 ujeda pasa u centru grada, što je nemoguće. Imali smo sastanak sa predstavnicima Centra bezbjednosti i lokalnom samoupravom da se to preispita. Tim je počeo da istražuje, međutim, ne znam iz kojih razloga se stalo", kaže Vesna Dacić, predstavnica udruženja.

Izvor: Dan