Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

JOVOVIĆ: POMOĆ ZA UGROŽENE DJELATNOSTI MOGLA BITI IZDAŠNIJA

01.05.2021
image

U Privrednoj komori pozdravljaju dodatni napor države da se pomogne preduzećima u uslovima kovid krize, ipak, smatraju da je pomoć za ugrožene djelatnosti mogla biti izdašnija, a prag za subvencije niži, kazao je za Radio Crne Gore predsjednik Udruženja turizma Ranko Jovović.

Mikro, malim i srednjim preduzećima na raspolaganju je 20 miliona eura, za kreditnu podršku od 10 hiljada do 150 hiljada eura, uz kamatu od jedan i po do tri i po procenta. Zahtjeve za zajam mogu dostavljati Investiciono razvojnom fondu. To je predviđeno novim paketom podrške koji je Vlada predstavila u četvrtak. U pripremi je i aranžman sa Bankom Savjeta Evrope vrijedan 60 miliona, prema kojem će privreda moći da aplicira kod poslovnih banaka do 300 hiljada eura za obrtna sredstva, odnosno i do pola miliona za investicije. Pregovara se i sa Evropskom investicionom bankom o 50 miliona, a taj novac bi bio usmjeren na podršku za likvidnost i ulaganja.

U Privrednoj komori pozdravljaju dodatni napor države da se pomogne preduzećima u uslovima kovid krize. To je za Radio Crne Gore ocijenio predsjednik Udruženja turizma Ranko Jovović.

“Za privrednike je najvažnije da kreditna sredstva budu brzo dostupna uz jasne i jednostavne procedure. Imamo iskustvo od ranije po kome su određene kreditne linije za likvidnost bile aktivne, ali je zbog kapaciteta IRF-a i rigidnih zahtjeva veoma mali broj privrednika iskoristio te linije. S tim u vezi podržavamo najavljene kreditne linije, ali ćemo konačan sud imati tek kada vidimo kako će to u praksi funkcionisati”, rekao je Jovović.

Vlada nastavlja sa subvencioniranjem zarada u ugroženim djelatnostima, ali kako je istaknuto, prema novom modelu. Tako će preduzeća čiji je pad prihoda minule godine bio od 50 do 70 odsto ostvarivati pravo na 50 odsto zarade.Ukoliko je pad prihoda bio od 70 do 90 odsto, do 75 procenata, a ako je pad u 2020-toj bio od 90,1 do100 odsto, država će subvencionirati zaradu u apsolutnom iznosu. Jovović smatra da je Vlada u ovom dijelu paketa, kako kaže, mogla biti izdašnija, a prag za subvencije niži.

“Ovo naročito ako znamo da je tokom čitavog prvog kvartala ove godine rad ugostiteljskih objekata bio značajno ograničen ili skroz zabranjen”, prokomentarisao je Jovović.

Prvobitno zdravstveni i prosvjetni radnici turističke vaučere od 200 eura mogli su iskoristiti do juna. Sada je taj rok kraj godine.

“Dobra je informacija da će prosvjetni i zdravstveni radnici vaučere moći da iskoriste tokom čitave godine. Takođe je dobro što se mislilo na turističke vodiče koji su cijelo vrijeme pandemije bili bez posla, pa im je opredjeljena jednokratna novčana pomoć od 300 eura”, istakao je predsjednik Udruženja za turizam u Privrednoj komori.

Podsjećamo, paket podrške koji je usvojila Vlada vrijedan je preko 166 miliona eura. Procjene su da će za subvencije zarada biti izdvojeno 15 miliona, za kreditnu podršku privredi 110 miliona, te tri miliona za odloženu naplatu carinskog duga i PDV-a.

 

rtcg.me